Overslaan en naar de inhoud gaan

Amerikaanse cloudleveranciers balen van ophef rond NSA's PRISM

"Uiterst schadelijk voor onze zaken''. Zo ervaren Amerikaanse cloudbedrijven de ophef die is ontstaan na de onthullingen van Edward Snowden. De bewoordingen zijn die van Philip Verveer, een voormalig coördinator internationale communicatie en informatiebeleid bij de Amerikaanse overheid. Verveer uitte zijn zorg tijdens een beleidsoverleg van de Information Technology and Innovation Foundation, een denktank gevestigd in de Amerikaanse hoofdstad.
NSA logo
© NSA
NSA

PRISM versterkt twijfel die Patriot Act al had gezaaid

Amerikaanse leveranciers van clouddiensten hadden traditioneel altijd al veel last van speculaties over de reikwijdte van de Patriot Act. Onder die wet verplicht de Amerikaanse overheid Amerikaanse bedrijven én Amerikaanse burgers om mee te werken aan het ontsluiten van elektronische bestand waarvan het vermoeden bestaat dat die opgesteld zijn door of informatie bevatten over mensen met terroristische bedoelingen. De wet verbeidt uitdrukkelijk om de betrokkenen te informeren over het feit dat ze de aandacht van de autoriteiten hebben getrokken. De onthulling van NSA's PRISM-programma geeft buitenlandse overheden en bedrijven extra ammunitie voor protectionistisch beleid op dit terrein, constateerde Jake Calvin, vice-president wereldhandelsproblemen bij de National Foreign Trade Council.

Recent onderzoek van de Cloud Security Alliance - een vereniging met 48.000 leden - wees uit dat 10 procent van de respondenten bij buitenlandse bedrijven in de onthulling van PRISM aanleiding zag om de banden met Amerikaanse leveranciers te verbreken. 55 procent gaf te kennen dat de onthulling bij hen bedenkingen oproept over het zakendoen met Amerikaanse bedrijven.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in