Overslaan en naar de inhoud gaan

4 grote obstakels voor overstap naar cloud

Voor de meeste bedrijven is werken in of vanuit de cloud steeds meer noodzaak. Ook bedrijven die hun IT nog uitsluitend on-premise draaien, kiezen daarom steeds vaker voor de cloud. Hoewel de voordelen duidelijk zijn, spelen er toch ook veel vooroordelen die een overstap tegenhouden.
small clouds
© CC0 - Pexels.com
CC0 - Pexels.com

Die vooroordelen worden veroorzaakt door onvoldoende kennis van cloudtechnologie en het ontbreken van voldoende draagkracht of een duidelijke agenda bij het management.

Ook zijn bedrijven die kiezen voor de cloud soms bang voor downtime tijdens de migratie of het verliezen van grip op bedrijfsprocessen als alles eenmaal in de cloud draait. Daarom 4 – vermeende -  obstakels en hoe je die uit de weg kunt ruimen.

1. Onvoldoende kennis van cloudtechnologie

Om de overstap naar de cloud succesvol te laten zijn, is het van belang dat er voldoende kennis van cloudtechnologie in de organisatie aanwezig is. Het is best mogelijk dat het huidige personeel al jarenlang op dezelfde manier met on-premise hardware werkt. Via trainingen en opleidingen kan het personeel extra kennis over de cloud vergaren. Hebben ze deze kennis eenmaal in huis, dan zal de overstap naar de cloud veel beter georganiseerd en soepeler verlopen.

2. Onvoldoende draagvlak bij het management

Bij de overstap naar de cloud is ondersteuning van het management minstens zo belangrijk. Zonder draagvlak bij het management is de overstap naar de cloud gedoemd te mislukken. Een gebrek aan draagvlak bij het management heeft vaak te maken met een gebrek aan kennis over de mogelijkheden en voordelen van de cloud. Om het draagvlak te verbeteren, is het aan te bevelen om het kennisniveau van het management over de cloud te vergroten. 

3. Angst voor downtime

Downtime kost geld. Bij de migratie naar de cloud mogen bedrijfsprocessen natuurlijk niet worden onderbroken. Bedrijven moeten daarom een goed doordacht migratieplan maken om de kans op uitval van processen zoveel mogelijk te verkleinen. In veel gevallen kunnen ze de migratie ook in de avond, de nacht of het weekend laten plaatsvinden. Natuurlijk zijn er ook bedrijven die 365 dagen per jaar, 24 uur per dag moeten blijven doordraaien. In dat geval is het slim om de cloudomgeving voor de migratie in te richten en uitvoerig te testen. Als alle processen in de cloud tijdens het testen naar tevredenheid functioneren, kan de overstap worden gemaakt.

4. Angst voor verlies van grip op processen

Bedrijven die kiezen voor de cloud, kunnen het gevoel krijgen dat ze grip verliezen op bedrijfsprocessen. Er is geen sprake meer van eigen hardware - de cloudprovider gebruikt zijn eigen hardware om de dienstverlening mogelijk te maken en data te beheren. Cloudproviders bieden hun altijd klanten altijd via een eigen portal toegang tot de online diensten. Via de online portal kunnen ze op afstand de dienstverlening naar eigen inzicht instellen. Er bestaat ook de mogelijkheid van managed clouddiensten waarbij bedrijven weinig tot niets hoeven te doen om de clouddienst onder alle omstandigheden te laten functioneren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in