Overslaan en naar de inhoud gaan

Le Lapin Agile

Toen Andre Gill het uithangbord schilderde voor de Parijse nachtclub 'Cabaret des Assassins', kon hij niet bevroeden dat het etablissement al snel de bijnaam 'Le Lapin à Gill' zou krijgen, dat al snel verbasterd zou worden tot 'Le Lapin Agile' – het wendbare konijn.
DevOps
© CC BY 2.0 - Flickr
CC BY 2.0 - Flickr

Maar als u dacht dat het huisgerecht ook op een 'wendbare' manier wordt klaargemaakt, dan vergist u zich. Waarom zou je ook. Je mag veronderstellen dat de kok het recept inmiddels wel kent. En om het konijn elke keer weer op een andere manier op tafel te zetten, is ook weer zowat.

Nee, je hebt die wendbaarheid pas nodig als je te maken hebt met een hoge mate van onzekerheid. Onzekerheid over wat er gevraagd wordt, onzekerheid over wat je nodig hebt en onzekerheid over hoe je daar komt. Maar als de hele handel al bekend is, nee, gewoon niet doen.

Toch hoor je de laatste tijd nog weleens dat voor gewoon beheer een 'agile' framework zou moeten worden gebruikt. Op zich is dat opmerkelijk. Ik bedoel, ITIL is toch al meer dan vijfentwintig jaar een huishoudwoord. Als er dan nog onzekerheden zitten in het proces, heb je toch wel een paar steken laten vallen onderweg.

Hoe vaak heb je een stelletje boekhouders ’s morgens zien discussiëren over dagelijkse boekingen?

Ik bedoel maar: hoe vaak heb je een stelletje boekhouders ’s morgens zien discussiëren over dagelijkse boekingen? Nooit toch? Waarom wij dan wel? Misschien omdat we er volcontinu een zooitje van maken en dan uit pure wanhoop maar grijpen naar de eerste de beste modieuze kreet die zich aandient?

Ik zweer je, nog even en we gaan beheer voeren door 'blockchains' in te zetten. Niet dat die technologie op enigerlei wijze een significante bijdrage aan het beheervraagstuk kan leveren, maar het klinkt wel hartstikke modern. En je kunt er een hele tijd mee wegkomen.

De 'tips' die Rian van Rijbroek bij Nieuwsuur gaf, deden haar al snel de das om. Maar de hele Nederlandse ICT-sector had er meerdere dagen voor nodig om haar beweringen omtrent 'smart blockchains' door te prikken. Het is bij de konijnen af.

Dus persoonlijk zou ik liever gaan voor 'blockchains'. Daar moet u het toch wel een paar stuurgroepvergaderingen mee uit kunnen houden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in