Overslaan en naar de inhoud gaan

Rijk niet op tijd klaar met Windows XP en Windows Server 2003

Het lukt het Rijk niet om alle pc’s die onder Windows XP draaien, voor 8 april te migreren. Ook bij Windows Server 2003 haalt het Rijk de deadline niet. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties desgevraagd.
Windows XP Professional
© Microsoft
Microsoft

Microsoft staakte de ondersteuning van Windows XP op 8 april 2014. Hoewel dat ruim van tevoren bekend was, slaagden tal van organisaties er niet in om tijdig over te stappen op een ander besturingssysteem. Het Rijk was één van die organisaties; ergens tussen de 34.000 en 40.000 pc’s bij de Rijksoverheid konden niet tijdig gemigreerd worden. Dat dwong de overheid tot het sluiten van een bijzondere ondersteuningsovereenkomst met Microsoft. Daarmee was 2,48 miljoen euro gemoeid.

De ondersteuningsovereenkomst loopt op 8 april aanstaande af. Nu al is duidelijk dat dan nog niet alle Windows XP-machines bij het Rijk verlost zullen zijn van het gedateerde besturingssysteem. Voor ongeveer 5000 werkplekken moet de migratie dan nog geregeld worden.

Wat dat voor kosten uitlokt, is niet duidelijk. Voor de ondersteuning na 8 april is een nieuw contract met Microsoft nodig; daarover wordt momenteel onderhandeld, aldus de woordvoerder. Als Microsoft daar hetzelfde bedrag voor zou vragen als vorig jaar, dan zou het om een bedrag van 350.000 tot 400.000 euro gaan.

Windows Server 2003 ook niet op tijd weg

Daarbovenop zal het Rijk ook meerkosten moeten maken voor verlengde ondersteuning van Windows Server 2003 na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum daarvan. Microsoft staakt het onderhoud aan dat besturingssysteem op 14 juli aanstaande. De migratie bij het Rijk is op dit moment in volle gang. Maar er zitten ook een aantal complexe migratietrajecten bij die waarschijnlijk niet op tijd klaar zullen zijn. Het is te vroeg om te zeggen om hoeveel servers dat gaat, aldus de woordvoerder. Maar het Rijk is al wel in onderhandeling met Microsoft over de condities voor verlengd onderhoud aan de Rijks-servers onder Windows Server 2003 na 14 juli 2013.

Situatie bij lagere overheden onduidelijk

Ook de lagere overheden raakten haalden vorig jaar de deadline voor Windows XP niet allemaal. Of zij nu wel klaar zijn, is onduidelijk. De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft vorig jaar op verzoek van de grote gemeenten de regierol op zich genomen voor een overeenkomst met Microsoft over verlengde ondersteuning. Maar de verantwoordelijkheid voor de migratie ligt bij de afzonderlijke gemeenten, benadrukt een woordvoerder van de organisatie InformatieBeveiligingsDiensten, die namens de VNG bij de deal betrokken was; IBD checkt niet of gemeenten daar ook invulling aan geven. Wel geeft de woordvoerder aan dat IBD nog niet gevraagd is om mee te denken over verlenging van de vorig jaar gesloten overeenkomst rond Windows XP.

Wat Windows Server 2003 betreft heeft IBD gemeenten wel actief geïnformeerd over de aanstaande veroudering van het besturingssysteem. Maar ook hiervoor geldt dat IBD in principe geen rol toebedeeld is bij de migratie dan wel onderhandelingen over verlengde ondersteuning, aldus de woordvoerder.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in