Overslaan en naar de inhoud gaan

Overheidsfinanciën lopen gevaar door verouderde IT en gebrek aan IT'ers

Grote delen van de overheidsfinanciën lopen binnen drie jaar gevaar door de ernstig vertraagde vernieuwing van cruciale ICT-systemen bij de Belastingdienst. Dat meldt NRC, dat analyses in handen heeft van ICT-deskundigen die de vernieuwing onderzochten.
Rekencentrum Belastingdienst Apeldoorn
© CC0 - Wikicommons
CC0 - Wikicommons

De continuïteit van de belastingheffing staat volgens de krant op het spel, nu de Belastingdienst er volgens de deskundigen niet in lijkt te slagen verouderde technologie op tijd te vervangen. Het gaat om de systemen voor loonheffing, waarmee de Belastingdienst jaarlijks meer dan 150 miljard euro aan belastingen en premies voor volks-, werknemers- en zorgverzekeringen binnenhaalt.

Dat is bijna de helft van de totale rijksinkomsten. Ook het systeem voor de inkomstenbelasting loopt gevaar. Op basis hiervan komt jaarlijks zo’n 20 miljard binnen en keert de Belastingdienst miljarden aan burgers uit. Het platform Cool:Gen, waarop de belangrijkste ICT-systemen voor de loon- en inkomstenheffingen draaien, wordt vanaf eind 2026 niet meer technisch ondersteund.

Krapte arbeidsmarkt

Vanwege de krapte op de arbeidsmarkt moet „de ambitie om achterstanden in te halen op een later moment moet worden bijgesteld”, zo citeert NRC uit de nota. Volgende week ontvangt de Tweede Kamer een technische briefing over de stand van de ICT bij de Belastingdienst. 

De Belastingdienst zag eerder onverwacht een groot aantal ICT’ers vertrekken. De doelstelling is om dit jaar nog 2200 tot 2400 nieuwe werknemers te vinden, maar de uitstroom is met bijna 900 fte's ook hoger dan verwacht.

Daardoor is het aantal ICT’ers bij de Belastingdienst naar verwachting de komende jaren niet voldoende om de extra beleidsopgaven die de Belastingdienst heeft te kunnen realiseren, zoals modernisering en verbetering van de Informatievoorziening (ICT).

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in