Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlander waarschuwt: miljoenen militaire e-mailberichten in verkeerde handen

Johannes Zuurbier, die voor Mali het beheer van het countrycode-domein van dat land verzorgt, verzamelde op die servers sinds januari al 117.000 berichten die bedoeld waren voor militaire organisaties in Verenigde Staten. Het contract van Zuurbier verloopt aanstaande maandag. Dan neemt de overheid in Mali het beheer over. De regering van dat land heeft nauwe banden met Rusland.
© CCO / Pixabay
CCO / Pixabay

Zuurbier sloot met zijn bedrijf Mali Dili tien jaar geleden een contract voor het beheer van het .ml countrycode-domein, meldt Ars Technica via The Financial Times. Al sinds het begin daarvan merkte hij dat e-mail bedoeld voor het Amerikaanse defensie-maildomein met de extensie .mil, verdwaald raakten op het .ml-domein. Mensen vergaten bij het intypen van .mil de 'i' . Zuurbier waarschuwde daar herhaaldelijk voor bij Amerikaanse instanties en zelfs het Witte Huis, maar tot op heden komt er geen eind aan de stroom verdwaalde berichten. Afgelopen woensdag alleen al verzamelde hij er duizend, sinds januari 117.000.

Het gaat doorgaans niet om topgeheimen die worden gedeeld, maar Zuurbier wijst erop dat sommige informatie wel interessant kan zijn voor kwaadwillenden. Er zitten diplomatieke documenten, belastingaangiften, wachtwoorden, röntgenfoto's, kaarten en reisbescheiden van hooggeplaatste militairen tussen.

Een woordvoerder van het Pentagon zegt tegen Ars Technica dat het probleem wordt onderkend. Alle mail die vanuit het .mil-domein direct naar het .ml-domein gaat, wordt automatisch onderschept en de afzender wordt gewaarschuwd. Maar het is lastiger mail afkomstig van andere domeinen richting .ml te blokkeren.

Nederland heeft een probleem

Ook de Nederlandse defensieorganisatie loopt gevaar. Een van de domeinen waarmee veel mailverkeer wordt afgehandeld is army.nl. Het verwisselen van de 'n' voor een 'm' - naast elkaar op het toetsenbord - zorgt ervoor dat het bericht naar een mailserver in Mali gaat. Zo zag Zuurbier enkele tientallen berichten die gingen over het ophalen van munitie voor het Nederlandse leger in Italië en berichten bestemd voor bemanningsleden van Apache-helikopters op training in de Verenigde Staten. Het Nederlandse ministerie van Defensie reageerde niet op verzoeken om een reactie van The Financial Times.

Zuurbier verzorgt naast het beheer van het .ml-domein ook de countrycodes-domeinen van Tokelau, de Centraal Afrikaanse Republiek, Gabon en Equatoriaal Guinea.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in