Overslaan en naar de inhoud gaan

'Implementatie e-factureren heeft nog stappen nodig'

De implementatie van e-facturatie bij decentrale overheden loopt nog te ver achter, vindt staatssecretaris Raymond Knops. Hoewel vele gemeenten, provincies en waterschappen e-facturering al hebben geïmplementeerd, is er nog een flink aantal decentrale overheden nog niet gereed voor het sturen en verwerken van e-facturen. Op 18 april 2019 zijn alle overheden wettelijk verplicht klaar te zijn voor de digitale verwerking van facturen.
e-facturen
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

De staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties maakte deze opmerking afgelopen woensdag op het PIANOo- e-facturatie event in Den Haag. Knops, die verantwoordelijk is voor de portefeuille digitalisering overheid, verwacht wel dat de overheden in kwestie dit voor de deadline in april 2019 gereed hebben. 

Vele overheden klaar

Inmiddels zouden al 40 gemeenten, 4 provincies en vrijwel alle waterschappen in gereedheid zijn gebracht om e-facturen te verzenden en te ontvangen, maar liggen de decentrale overheden nog niet op het gewenste schema. In het voorjaar deed de staatssecretaris nog een oproep aan de decentrale overheden om de stand van zaken van dat moment aan hem te melden.

De meerderheid van de overheden sprak in de reactie de verwachting eind 2018 gereed te zijn om de e-facturen te kunnen verzenden en verwerken. Het risico zit hem dan ook in de mogelijkheid dat alle overheden die nog niet gereed zijn, tot het laatste moment wachten met de implementatie om vervolgens massaal maatregelen te treffen. ICT-dienstverleners hebben geen capaciteit om aan deze mogelijk massale vraag van decentrale overheden te voldoen, waardoor de wettelijke deadline overschreden zou kunnen worden. 

Stimuleren e-facturatiestroom

In zijn toespraak gaf de staatssecretaris tegelijkertijd aan dat het treffen van voorzieningen zinloos is, als er vervolgens geen e-facturatiestroom op gang komt. Volgens Knops hebben de decentrale overheden, zodra ze aan de wettelijke verplichting voldoen, de rol hun toeleveranciers te stimuleren om e-facturen aan hen te zenden. 

De overheid stimuleert e-factureren omdat het grote voordelen ziet, zoals gebruiksgemak, kostenbesparingen en het vermijden van fouten. E-factureren biedt volgens de overheid ook kansen om betaaltermijnen te verkorten. Aanpassingen in ICT-systemen, maar ook het reorganiseren van (verwerkings-) processen zijn nodig om de voordelen van e-factureren te verzilveren, maar dit 'e-facturatie gebouw' zou volgens de organisatie van het event inmiddels staan.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in