Overslaan en naar de inhoud gaan

Google-fout onthult remote-grip op Android

Google kan ongemerkt op afstand systeeminstellingen wijzigen in Android. Gebruikers van de nieuwste versie 9 (Pie) zagen dat ineens batterijbesparing geactiveerd was, terwijl hun accu's nagenoeg vol waren en ze deze functie zelf niet hadden ingeschakeld. Google heeft op forumsite Reddit al excuses aangeboden 'voor de ontstane verwarring'.
Android 9, batterijbesparing
© Google
Google

De onverwachte en onaangekondigde activering van batterijbesparing in Android 9 leek aanvankelijk een bug in het vers uitgebrachte besturingssysteem. Deze jongste release, getooid met de naam Pie, is eind augustus uitgekomen. Gebruikers van het Google-smartphonemerk Pixel zagen plots hun smartphones zuinig omgaan met energie én daardoor functionaliteit inperken.

Aan banden leggen

De batterijbesparing in Android beperkt namelijk bepaalde mogelijkheden, zowel van het mobiele besturingssysteem zelf als van apps daarop. Zo mogen apps op de achtergrond geen handelingen verrichten, zoals het verversen van content. Verder zijn bijvoorbeeld locatiediensten inactief wanneer het scherm van de smartphone is uitgeschakeld. Ook worden notificaties deels aan banden gelegd.

De plotse inschakeling van deze instelling blijkt echter door Google bewust geïnitieerd te zijn. Zij het dan niet bedoeld voor gewone gebruikers, buiten het bedrijf. Het blijkt te gaan om een interne test van Google, eigenlijk dus een intern bedoelde test. De automatische activering van de batterijbesparingsoptie was "per ongeluk uitgerold naar meer gebruikers dan bedoeld", luidt de uitleg die de Android-maker geeft op Reddit.

Pixel-smartphones en meer

De test was kennelijk voor verschillende grenzen waarop de besparing actief moest worden. Dit leek ineens ingesteld op 99 procent batterijlading, merkt Android Police op. De fout door Google heeft niet alleen gebruikers van de Pixel-toestellen geraakt, weet The Verge te melden. Ook de Essential Phone, de OnePlus 6, enkele Nokia-smartphones (van fabrikant HMD), en meer toestellen met Pie en bèta-releases van Android 9 zijn getroffen.

Bij de mededeling op Reddit dat het om een interne test ging, heeft Google ook aangegeven dat het de instelling voor batterijbesparing weer heeft teruggezet naar de default waarde. "Configureer het alsjeblieft naar je voorkeur. Sorry voor de verwarring."

Stilte over systeeminstellingen

Vervolgens heeft het officiële Google-account op Reddit geen mededelingen meer gedaan. Het bedrijf heeft ook niet gereageerd op verontruste berichten van gebruikers over deze onverwachte en ongeziene beheermacht. Ook op Twitter is het vanuit Google gebleven bij alleen de uitleg van een foutgelopen interne test.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in