Overslaan en naar de inhoud gaan

De IT-architectuur van morgen

De IT-architectuur van morgen is niet die van gisteren. Het wereldbeeld van gisteren (de wereld van ‘meer’) was dat van relatieve stabiliteit en voorspelbaarheid. Vertaald naar IT betekende dit even stabiele architecturen en infrastructuren gericht op schaalbare efficiency. In de wereld van morgen (‘anders’) heerst een andere wetmatigheid.
Architectuurschema
© Shutterstock
Shutterstock

John Seely Brown noemt het de overgang van een mastodont cargoschip op kalme, open zee naar een kajak in een kolkende rivier vol verraderlijke stromingen en opduikende rotspunten. Dag zeekaart met de vaste routes, dag zekerheid van de kapitein (met bijbehorende fles Johnnie Walker) dat zijn schip op koers ligt!

De IT-architectuur van morgen is geënt op de werkelijkheid van morgen: nauw afgestemd op de turbulente business(omgeving) en bijgevolg wendbaar en ‘loosely coupled’. Ze houdt rekening met fenomenen als niet langer opereren als een alleenstaande organisatie maar als een schakel in diverse ecosystemen, het gebruik van ongestructureerde en open data, aansluiting op sociale media, het toenemend belang van gekoppelde autonome devices, de dominantie van mobiele toegang en van cloud voorzieningen etc. etc.

Elke organisatie wordt, of ze dat nu bewust nastreeft of niet, een informatie-gedreven organisatie: IT transformeert zowat alles in een (informatie)dienst, software dringt in alles door en middels IT hangt alles met alles samen. Het verbeelden, inrichten en vervolgens managen van de IT is hiermee Chefsache geworden. De IT-architectuur is hiervoor het middel bij uitstek. Ze kan niet langer gebaseerd worden op het in stand houden en exploiteren van het bestaande, maar in toenemende mate op het exploreren van het onbekende. IT-infrastructuren worden gestandaardiseerde platformen die ruimte bieden aan pluriformiteit en diversiteit. De IT-architectuur van morgen dient deze ruimte als uitgangspunt te nemen en deze niet langer als een vervelende uitwas te beschouwen. Ze is een dienende architectuur gericht op schaalbaar leren en niet langer louter een beteugelende gericht op schaalbare efficiency.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in