Overslaan en naar de inhoud gaan

Certificaatfout HP saboteert printen vanaf Macs

Gebruikers van HP-printers en Mac-computers zijn geconfronteerd met een plots 'wegvallen' van hun printmogelijkheden. Daarbij kregen ze de onheilspellende waarschuwing dat er wel eens om malware aanwezig zou kunnen zijn op hun Macs. De oorzaak is een certificaatfout van HP, wat voor een domino-effect heeft gezorgd. Niet alle Mac-gebruikers zijn geraakt, want de fout lijkt specifiek voor sommige macOS-versies te zijn.
inkjetprinter
© HP Inc.
HP Inc.

De waarschuwing voor mogelijke malware is een voorbarige, en in wezen onjuiste, melding die Mac-gebruikers sinds eind vorige week te zien kunnen krijgen. Dit gebeurt dan als ze documenten of afbeeldingen willen afdrukken op HP-printers. De door macOS voorgeschotelde waarschuwing is voor de driversoftware van HP, maar treedt volgens meldingen van getroffen gebruikers ook op bij gebruik en bij installatie van HP's printersoftware. De oorzaak zit in het ontbreken van een geldig certificaat voor digitale ondertekening van deze Mac-software.

Niet langer vertrouwd

Het benodigde certificaat was er voorheen wel, maar blijkt te zijn ingetrokken, weet The Register te melden. Dit intrekken is door HP geïnitieerd en als verzoek aan Apple doorgegeven. De Mac-maker heeft dit vervolgens uitgevoerd via het in macOS ingebouwde securitysysteem XProtect. Een uitgebrachte en automatisch doorgevoerde update voor XProtect heeft ervoor gezorgd dat certificaten van HP voor zijn printersoftware niet langer vertrouwd worden. Hierbij lijkt het erop dat Apple geen centrale database voor XProtect bijhoudt, want alleen de huidige en direct voorgaande macOS-versies zijn getroffen: respectievelijk 10.15 (Catalina) en 10.14 (Mojave).

HP stelt in een later afgegeven verklaring dat het onbedoeld certificaten voor sommige oudere versies van zijn Mac-printerdrivers heeft ingetrokken. "Dit heeft een tijdelijke verstoring veroorzaakt voor klanten en we werken met Apple samen om de drivers te herstellen." In de tussentijd krijgen gebruikers die last hebben van dit printprobleem het advies van de leverancier om de HP-driver te verwijderen. Als ze toch willen printen, kunnen ze de in macOS ingebouwde AirPrint-driver gebruiken, geeft HP aan in de verklaring. Getroffen gebruikers hebben deze oplossing al op eigen houtje gevonden, naast de mogelijkheid om een algemene PostScript-driver te installeren op hun Macs.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in