Overslaan en naar de inhoud gaan

VU wijst studenten op supers

De reeks bijeenkomsten is georganiseerd door het Innovation Center UC-IT, de afdeling die voor alle faculteiten de computerfaciliteiten en aanverwante zaken verzorgt. "Onze studenten lopen tijdens hun onderzoek soms aan tegen beperkingen van hun eigen IT-systemen. Bepaalde taken zijn gewoon te zwaar voor een desktopsysteem en dan is de overstap naar krachtiger hardware geboden.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Veel studenten weten echter niet wat we daarvoor kunnen bieden en dat is zonde", zegt Maarten Alderliesten, hoofd van UC-IT.

Veel tijd verloren
Wanneer onderzoeksresultaten worden verwerkt op te trage hardware gaat veel tijd verloren. "Het maakt nogal verschil of een berekening een paar weken kost, of dat deze binnen een paar uur gedaan kan worden. Heel vaak leidt het resultaat van een berekening tot nieuwe inzichten, die weer een rekenklus opleveren. Hoe korter de wachttijd, des te aangenamer is het voor de student. We hebben echter wel meegemaakt dat ze daar pas na maanden of soms jaren achter kwamen, door een gesprek bij de koffieautomaat. Die late ontdekking willen we voorkomen door het geven van voorlichting", zegt Paul Huygen van UC-IT.

Studenten kunnen hun rekenwerk onderbrengen bij de Nationale Supercomputer Huygens, de krachtigste computer van Nederland die staat opgesteld bij Sara reken- en netwerkdiensten. "Maar", zegt Huygen, "er zijn alternatieven, Bijvoorbeeld de computercluster Lisa, waar de VU voor eenderde eigenaar van is. Op de Lisa kunnen studenten veel eerder terecht en het kost bovendien een stuk minder. Soms zal het nodig zijn om een programma dat een student heeft gemaakt voor een pc, om te schrijven naar een Unix- of Linux-omgeving. Ook daar kunnen we hulp bieden. Het liefst in een zo vroeg mogelijk stadium, dan kunnen we de student wijzen op het belang van schaalbaarheid. Ook kan parallellisatie van de code - vaak nodig om ten volle profijt te trekken van een supercomputer - worden aangekaart."

De Lisa computercluster is al voorzien van grafische verwerkingseenheden (GPU's), waarmee rekenwerk zeer snel kan worden uitgevoerd. Die manier van werken is bedoeld voor toepassingen waar met niet al te veel date wordt gewerkt, waarop zeer grote berekeningen worden losgelaten. "De studenten kunnen door het gebruik van GPU's hun applicaties stukken sneller laten draaien", zegt Huygen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in