Overslaan en naar de inhoud gaan

't Circuit

Het lijkt Microsoft wel
Opnieuw is Bill Gates betrokken bij een klacht over marktdominantie, deze keer via de Bill and Melinda Gates Foundation. Die stichting speelt een belangrijke rol in het onderzoek naar malaria. Sinds 2000 heeft ze daar 1,2 miljard dollar aan uitgegeven.
Volgens het hoofd van het malariaprogramma van de Wereld Gezondheids Organisatie, Arata Kochi, gaat dat ten koste van de onafhankelijkheid van wetenschappers.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Leidende malaria-wetenschappers lijken een kartel te vormen, nu hun onderzoeken uit dezelfde bron gefinancierd worden. Daardoor kijkt men onvoldoende kritisch naar elkaars werk en elkaars aanbevelingen, schrijft Kochi in een memo dat zijn weg heeft gevonden naar de New York Times.
Het zou kinnesinne kunnen zijn. De Gates Foundation is de grootste sponsor van onderzoek naar ziekten die vooral de armen treffen. Daarmee komt de stichting haast automatisch in het vaarwater van de WGO.
Maar Kochi krijgt ook van buiten de WGO ondersteuning voor zijn betoog. Volgens Amir Attaran van de universiteit van Ottawa ligt het echter niet aan een ingebakken ‘drive’ van Gates om markten te domineren dat malariaonderzoekers een groepsdenken ten toon spreiden “waar je maag zich van omkeert”. Niet de stichting dwingt dat af, maar het karakter van het hoofd malariaonderozek van de stichting, die Attaran karakteriseert als ‘autocratisch’.

Overwerk bron van ontevredenheid
Overwerk en IT gaan vaak goed samen. Overwerk en vergoeding gaan veel minder goed samen. In Engeland wordt in de IT zoveel onbetaald overgewerkt dat de gezamenlijke vakbonden vandaag een actie houden om ook de managers werkzaam in de IT erop te wijzen dat ze beter niet meer kunnen werken dan de uren waarvoor ze betaald krijgen.
In de VS is IBM in 2006 overstag gegaan en begonnen met het betalen van overwerkvergoedingen. Onder dreiging van een rechszaak van ontevreden medewerkers. Op dit moment is er een groot online protest van medewerkers in technisch support gaande, tegen een teruggang in basissalaris die het betalen van overuren mogelijk moet maken. Kennelijk is het afschaffen van overwerk voor IBM net zo min een optie als bovenop een marktconform salaris, overuren uit te betalen.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in