Salary Survey van start

Zolang fors herstel op de IT-arbeidsmarkt uitblijft en verschillende onderzoeken over ontwikkelingen op de korte en middenlange termijn elkaar tegenspreken, lijkt het erop dat de gemiddelde IT’er voorlopig geen grote klapper gaat maken op salarisgebied.
Vorig jaar bleek uit het onderzoek dat de lonen van Nederlandse IT-professionals gemiddeld met slechts 2,2 procent waren gestegen. Zo’n lichte toename was niet voorgekomen sinds 2003. Bovendien stegen de cao-lonen in Nederland gemiddeld harder dan de IT-salarissen – wat redelijk uniek is te noemen. De bestedingsruimte groeide vorig jaar voor de meeste IT’ers nog wel licht, omdat de inflatie in die periode uitkwam op 1,2 procent.
1,25 procent erbij in branche-cao
Uit het begin dit jaar bereikte akkoord tussen vakorganisaties en werkgevers over de nieuwe ICK-cao – de cao voor de Informatie-, Communicatie- en Kantoortechnologiebranche – valt op te maken dat werkgevers ook dit jaar nog van plan zijn om de hand op de knip te houden. De onderhandelingen verliepen moeizaam en uiteindelijk wilde de Werkgeversvereniging~ICT niet verder gaan dan een loonsverhoging van 1,25 procent, terwijl de vakbonden een ondergrens hanteerden van 1,5 procent. De werkgevers vonden dit onbespreekbaar, omdat de nieuwe cao dan te duur zou worden, vooral door hoger uitvallende pensioenpremies.
Om de zaak niet verder op de spits te drijven, legden de bonden het onderhandelingsresultaat toch voor aan hun leden. Die gingen akkoord met de nieuwe cao, maar met het nodige commentaar. Huug Brinkers, bestuurder bij De Unie: “Zoals te verwachten is het grote kritiekpunt de vrij matige cao-verhoging van 1,25 procent. Een verhoging die naar alle waarschijnlijkheid de verwachte inflatie voor 2011 niet volledig zal kunnen compenseren.” De vakbondsbestuurders hebben Hans Keukelaar, de voorzitter van de werkgeversdelegatie, dan ook laten weten dat hun leden bij een verder aantrekkende economie rekenen op een ‘passender’ cao-verhoging. “Lukt dat niet, dan vrezen wij dat onder onze leden het draagvlak voor de ICK-cao onder druk komt te staan”, zegt Brinkers.
In VS lichte opleving
In IT-mekka Silicon Valley gingen IT-professionals er na het uitbreken van de economische crisis flink op achteruit. De salarissen in die regio daalden met 10 procent, becijferde TechAmerica. Het gemiddelde IT-salaris in the Valley daalde in 2009 met 15.000 dollar naar 132.500 dollar. De onderzoekers gaan ervan uit dat het verlies van bonussen en het wegvallen van secundaire beloningen de daling van de inkomens in de Amerikaanse tech-sector hebben veroorzaakt. Overigens laat recent onderzoek van vacaturesite Dice.com zien dat er in 2010 al weer sprake was van een lichte opleving van het gemiddelde IT-loon in Silicon Valley, terwijl in andere gebieden in de VS het gemiddelde IT-salaris in 2010 met 79.384 dollar vrijwel gelijk bleef.
Informatiebeveiligers zijn tamelijk ongeschonden door de economische crisis gekomen. Twee derde van deze beroepsgroep kreeg in 2010 een salarisverhoging, blijkt uit onderzoek van Frost & Sullivan. Dit komt vooral door de uitbreiding van het takenpakket en de toegenomen vraag naar informatiebeveiligers. In 2008 bedroeg het gemiddelde salaris van een ervaren informatiebeveiliger 94.500 dollar per jaar, dit jaar zou het gemiddelde salaris op 98.600 dollar uitkomen. In Europa liggen de salarissen overigens lager. Het gemiddelde loon voor zeer ervaren informatiebeveiligers is op ons continent zelfs gedaald van ruim 94.000 dollar voor de crisis naar 87.000 dollar nu.
Doe mee aan de Salary Survey 2011 en maak kans op een iPad! Ga naar http://www.automatiseringgids.nl/salarisonderzoek
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee