Nieuw materiaal belooft revolutie voor chipfabricage

De voordelen van molybdenite voor de elektronicasector zijn ontdekt aan het laboratorium voor nanoschaal-elektronica en -structuren (LANES), een onderdeel van de Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL). Volgens hoogleraar Andras Kis, die het onderzoek met 3 collega's uitvoerde, heeft molybdenite groot potentieel voor de vervaardiging van transistors, leds en zonnecellen.
Voordelen ten opzichte van silicium
Een van de grote voordelen van molybdenite is dat het materiaal een '2-dimensionaal' materiaal is dat dunnere structuren mogelijk maakt dan het '3-dimensionale' silicium. In een laagje MoS2 van 0,65 nanometer dik kunnen elektronen zich even makkelijk verplaatsen als in een plakje silicium dat 3 keer zo dik is (2 nanometer).
Een tweede voordeel van MoS2 is dat het materiaal de fabricage van transistors mogelijk maakt die in stand-bymodus 100.000 keer minder energie gebruiken dan de gangbare transistors van silicium.
Grafeen links gepasseerd
Tot dusver was grafeen de gedoodverfde opvolger van silicium als ideale halfgeleider. Vorig jaar wonnen twee onderzoekers van de Universiteit van Manchester, Konstantin Novoselov en André Geim, de Nobelprijs voor Natuurkunde met hun onderzoek naar grafeen. Geim was ook verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Grafeen is van zichzelf geen halfgeleider en kan alleen met veel moeite voor het maken van transistors worden benut, aldus professor Kis van de technische hogeschool in Lausanne. Bovendien kan een transistor van grafeen nooit volledig worden uitgeschakeld om energie te sparen. Met een transistor van molybdenite is dat wel mogelijk.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee