Koppelverkoop pc en besturingssysteem toegestaan

Uit het onderzoek bleek dat veel ‘original equipment manufacturers’ (OEM’s, oftewel fabrikanten) het praktisch onmogelijk maken om een nieuwe pc te kopen waarop geen besturingssysteem – in de praktijk bijna altijd Microsoft Windows, maar de Apple Mac en Mac OS X zijn al helemaal een onafscheidelijke tweeling – is voorgeïnstalleerd. Gerkens vindt dat klanten de vrije keuze moeten hebben om een computer met of zonder besturingssysteem te kopen.
Staatssecretaris Heemskerk stelt dat het feit dat computers in Nederland meestal inclusief besturingssysteem worden aangeboden “voornamelijk het gevolg is van marktvraag”. Hij schrijft verder dat pc’s zonder OS “op een beperktere schaal” wel degelijk verkrijgbaar zijn. Heemskerk ziet daarom geen noodzaak om OEM’s en detaillisten te verplichten alle systemen zowel met als zonder besturingssysteem aan te bieden.
Heemskerk staat ook afwijzend tegenover een verplichting om niet geaccepteerde licenties bij voorgeïnstalleerde systemen aan de klant te vergoeden. Omdat het verkopers vrij staat alleen pc’s met voorgeïnstalleerd OS te verkopen, kunnen ze er niet toe worden verplicht om alleen het besturingssysteem terug te nemen en de prijs daarvan aan de klant te vergoeden.
Gerkens pleit in haar vragen voor het apart beprijzen van hardware en software en wil dat de staatssecretaris die mogelijkheid onderzoekt. Heemskerk houdt ook op dit punt de boot af, omdat het alleen zin heeft als hard- en software daadwerkelijk apart te koop zouden zijn.
Onderzoek laten doen naar de koppelverkoop door de Nederlandse Mededingingsautoriteit, zoals Gerkens vraagt, is volgens Heemskerk aan de toezichthouder zelf. Hij voegt er aan toe dat de NMa in een mededingingsanalyse medio 2008 al zei dat het de softwaremarkt nauwlettend volgt op mogelijke overtredingen.
Gerkens stelde in november 2007 ook al vragen over hetzelfde onderwerp. In reactie heeft Heemskerk ICT~Office gevraagd de consument meer duidelijkheid te bieden. Daarop heeft de branchevereniging een informatiefolder gemaakt. De staatssecretaris ziet overigens "in beginsel" een rol voor de consument weggelegd om zichzelf voor aankoop goed te laten informeren over wat wel en niet mogelijk is.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee