Overslaan en naar de inhoud gaan

Groene ICT vindt plaatsje op de agend a van het management

Duurzaamheid en maatschappelijk ondernemen zijn thema’s op de agenda van het management, ook van IT-managers. Een belangrijke reden daarvoor is dat IT (met name datcenters) met de huidige groei van data hard op weg zijn om een van de meest energieverbruikende sectoren te worden. In combinatie met stijgende energieprijzen en maatschappelijke bewustwording stijgt de noodzaak om actie te ondernemen.
Business
Shutterstock
Shutterstock


Er bestaat op dit moment geen eenduidige definitie van wat duurzaam en maatschappelijk ondernemen inhoudt. Er is consensus dat duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen moet voldoen aan een gezonde balans tussen People, Planet en Profit. Als de balans verstoord is tussen een van de drie P’s, kan niet meer worden gesproken van duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen.
In het onderzoek zijn respondenten iedere keer twee stellingen voorgelegd waaruit slechts een keuze gemaakt kon worden. Deze methode maakt het mogelijk om een rangorde/voorkeur te bepalen.
Uit de antwoorden blijkt dat de meerderheid van de respondenten van mening is dat in hun organisatie People boven Profit gaat (80 procent) en People boven Planet (61 procent). Oftewel mensen staan duidelijk op de eerste plaatst. Planet is een belangrijk thema, maar heeft Profit als randvoorwaarde. Opvallend is dat bij organisaties met meer dan 2500 medewerkers Profit boven People staat. Dit verschil is echter niet significant.

Duurzaam of goedkoop?
Duurzaamheid heeft een lichte voorkeur, blijkt uit het onderzoek. Opvallend daarbij is dat met name de directie aangeeft voor duurzaamheid te gaan. Twee van de drie directeuren zegt voor duurzaamheid te kiezen. In de lagere echelons is men daar duidelijk minder van overtuigd.
Wat mag duurzaamheid kosten?
In totaal geeft drie van de vier ondervraagden aan meer te willen betalen voor duurzame producten. Maar de meerprijs mag niet te hoog zijn. Als er 25 procent of meer op de prijs komt, haakt vrijwel iedereen af.


Investering en IT-verbruik
Groene IT speelt mee als in nieuwe apparatuur geïnvesteerd wordt. Maar toch geeft slechts een op de vijf ondervraagden aan dat men er echt rekening mee houdt. Een nagenoeg even groot deel zegt er geen rekening mee te houden.Checken we echt?
Het milieu mag wat kosten, maar slechts een krappe twintig procent van de ondervraagden checkt de milieutechnische achtergronden van hun leveranciers daadwerkelijk.


Groene stroom
Een kwart van de bedrijven geeft aan groene stroom te gebruiken. Daarbij spelen milieuoverwegingen weliswaar een rol, maar minstens zo belangrijk zijn de bedrijfseconomische doelstellingen.


Zelf actief
Iets meer dan een kwart van de ondervraagden geeft aan dat bedrijven ook zelf actief nadenken over de milieubelasting die zij veroorzaken.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in