EU-landen besluiten tot Europees octrooi

Eerder deze week uitte het Hof van Justitie van de EU in Luxemburg nog grote bezwaren tegen de geplande Europese rechtbank die geschillen over de octrooien moet behandelen. Zo'n onafhankelijk gerecht druist in tegen Europese regels. De lidstaten die een octrooi willen, zullen nu bekijken hoe ze het gerecht kunnen aanpassen aan Europese wetgeving.
Octrooi in Europa nu 10 keer zo duur als in VS
Bedrijven die een octrooi willen aanvragen, moeten dat nu nog in alle lidstaten apart doen, waardoor een octrooi voor de EU tien keer duurder kan zijn dan een vergelijkbaar Amerikaans octrooi. Met één aanvraagprocedure wordt veel bureaucratie bespaard, waardoor nieuwe technologieën ook eerder op de markt kunnen komen.
Nederlandse ondernemingen vragen naar verhouding vaak octrooi aan. Het Nederlandse bedrijfsleven staat wat dat betreft op de derde plaats in de EU.
Minister Verhagen: Dit helpt innovatie
Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken is verheugd dat een ,,belangrijke hobbel op weg naar één EU-octrooi'' nu is weggenomen. "Dit helpt onze innovatieve bedrijven", aldus de minister. Een gemeenschappelijk octrooi helpt ondernemers en de EU om concurrender te worden ten opzichte van de Verenigde Staten en Azië, meent Verhagen.
Het huidige Europees octrooi wordt maar door een deel van de lidstaten erkend. Het kost 18.000 euro, waarvan meer dan de helft voor het vertalen.
Binnen de unie is decennia gepleit voor een eenheidsoctrooi. Nederland stond al tijden op het standpunt dat zo'n patent desnoods via een kleinere club landen geregeld zou moeten worden. Spanje en Italië kunnen zich altijd nog aansluiten.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee