Overslaan en naar de inhoud gaan

Domotica voor organisaties

Toen ik jaren geleden ging verbouwen vroeg de aannemer of ik domotica in mijn huis wilde. Ik keek hem wat glazig aan, waarop hij er direct achteraan zei dat het wel duur was, alsof dat mijn antwoord zou vergemakkelijken.
Nu weet ik dat domotica een einde maakt aan alle losse draden voor de tv, geluidsapparatuur, lampen, het alarm, en dat het voorkomt dat ik zoals nu vijf afstandsbedieningen in mijn woonkamer heb liggen.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Bovendien maakt domotica het mogelijk dat ik muziek die op verschillende apparaten staat toch overal kan beluisteren. Had ik maar ja gezegd want nu gaat het niet meer, althans niet ten koste van een vreselijke rotzooi, of het moet draadloos en dat is nog veel duurder.
Domotica is voor een huis wat een Enterprise Service Bus (ESB) is voor een organisatie. Het zorgt voor een uniforme infrastructuur voor integratie van de diensten van bestaande en nieuwe systemen en maakt ze daarmee combineerbaar en beheersbaar.
De eerste verzameling kaders beschrijft zeven proposities rond ESB, SOA en Event-Driven Architecture (EDA) die, in het geval ze binnen een organisatie geldig zijn, waarde kunnen scheppen. ‘Hoeveel waarde’ kan worden geschat aan de hand van de regels die bij de proposities staan vermeld.
De laatste jaren is veel geleerd over de uitdagingen en beperkingen van bussen, services en events. In de tweede verzameling kaders worden zes antipatronen toegelicht die het succes in de weg kunnen staan.
Hoe moet het dan wel? Hoe kunnen de valkuilen worden vermeden zodat de voordelen ook daadwerkelijk worden geoogst? Het antwoord ligt in centralisatie. Dat is gek want SOA, ESB en EDA worden vooral geassocieerd met distributie en transparantie. Maar distributie en transparantie zijn zinloos als er niet op een aantal gebieden centrale afstemming, overleg en coördinatie plaatsvindt. De derde verzameling kaders beschrijft vijf gebieden waarop deze coördinatie nodig is om van een servicearchitectuur een succes te maken.

Drs. ing. Cor Baars (cor.baars@dnv.com) werkt voor DNV-CIBIT en is inhoudelijk verantwoordelijk voor de Master of Science-opleiding IT Architecture, die in samenwerking met Middlesex University wordt aangeboden. Hij werkt als adviseur op het gebied van Enterprise Architectuur en doet onderzoek naar de toepassingsmogelijkheden van Multi-Agent-systemen.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in