Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeesters: AMBER Alert bij rampen

De Tweede Kamer en diverse media concludeerden dat de ramp in Moerdijk een communicatieramp was. Verschillende regio’s zijn daarom nu hun eigen crisiscommunicatiebeleid aan het doorlichten. Volgens Wouter Jong, adviseur crisisbeheersing van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters is er een belangrijke rol weggelegd voor sociale media als Twitter, Hyves en Facebook, maar zijn deze niet zaligmakend.
Business
Shutterstock
Shutterstock

“Eigenlijk zou crisiscommunicatie bij een ramp als deze een voorbeeld moeten nemen aan AMBER Alert, dat naast sociale media, veel multimedialer gebruik maakt van de mix aan communicatiemiddelen. Van snelwegborden tot reclameschermen. En van websites, tot sociale media, sms-jes en screensavers, tot aan het automatisch onderbreken van tv-zenders.” AMBER Alert is het landelijke waarschuwingssysteem bij urgente kinderontvoeringen en – vermissingen.

Ook informatie inwachten, via social media
Jan Mans, burgemeester van Enschede tijdens de vuurwerkramp en momenteel interim burgemeester van Moerdijk wil dat de overheid de regie terugpakt. "De eerste prioriteit bij een grote ramp moet zijn om de mensen te informeren. Door een alarmmelding die overal te zien is kun je alle mensen in een bepaalde regio direct laten weten dát er iets aan de hand is, wat er aan de hand is en wat ze moeten doen.” Volgens Mans moet er niet alleen geïnformeerd worden met behulp van een sirene, die vaak alleen voor verwarring zorgt, maar juist met een gerichte boodschap. “Dit doen we al bij de ontvoering van een kind, waarom dan niet bij een crisis als in Moerdijk?”

Frank Hoen, oprichter van AMBER Alert en directeur van softwarebedrijf Netpresenter, is blij met de belangstelling voor het concept achter AMBER Alert. Hij onderschrijft het belang van multimediaal communiceren om snel grote groepen mensen te bereiken. Hij wijst er wel op dat de overheid zich ook moet inrichten op het ontvangen en filteren van de informatie die ze van de burger terugontvangt, bijvoorbeeld via sociale media: “Mensen gaan met hun mobieltje bijvoorbeeld foto’s en filmpjes aan je terugsturen en daar kan best, naast de gebruikelijke onzin, ook belangrijke informatie bij zitten.”

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in