Burgemeesters: AMBER Alert bij rampen

“Eigenlijk zou crisiscommunicatie bij een ramp als deze een voorbeeld moeten nemen aan AMBER Alert, dat naast sociale media, veel multimedialer gebruik maakt van de mix aan communicatiemiddelen. Van snelwegborden tot reclameschermen. En van websites, tot sociale media, sms-jes en screensavers, tot aan het automatisch onderbreken van tv-zenders.” AMBER Alert is het landelijke waarschuwingssysteem bij urgente kinderontvoeringen en – vermissingen.
Ook informatie inwachten, via social media
Jan Mans, burgemeester van Enschede tijdens de vuurwerkramp en momenteel interim burgemeester van Moerdijk wil dat de overheid de regie terugpakt. "De eerste prioriteit bij een grote ramp moet zijn om de mensen te informeren. Door een alarmmelding die overal te zien is kun je alle mensen in een bepaalde regio direct laten weten dát er iets aan de hand is, wat er aan de hand is en wat ze moeten doen.” Volgens Mans moet er niet alleen geïnformeerd worden met behulp van een sirene, die vaak alleen voor verwarring zorgt, maar juist met een gerichte boodschap. “Dit doen we al bij de ontvoering van een kind, waarom dan niet bij een crisis als in Moerdijk?”
Frank Hoen, oprichter van AMBER Alert en directeur van softwarebedrijf Netpresenter, is blij met de belangstelling voor het concept achter AMBER Alert. Hij onderschrijft het belang van multimediaal communiceren om snel grote groepen mensen te bereiken. Hij wijst er wel op dat de overheid zich ook moet inrichten op het ontvangen en filteren van de informatie die ze van de burger terugontvangt, bijvoorbeeld via sociale media: “Mensen gaan met hun mobieltje bijvoorbeeld foto’s en filmpjes aan je terugsturen en daar kan best, naast de gebruikelijke onzin, ook belangrijke informatie bij zitten.”
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee