Overslaan en naar de inhoud gaan

Robotmakers smeken klanten geen wapentuig te maken van hun producten

In een open brief vraagt Boston Dynamics samen met een aantal andere leveranciers van zelfstandig bewegende robots om hun producten niet van wapens te voorzien. Hoe ze dat willen voorkomen, is echter niet zo duidelijk.
Boston Dynamics Spot
© Shutterstock
Shutterstock

Robots zijn er om te helpen, niet voor het toebrengen van leed, begint Boston Dynamics een blog naar aanleiding van de open brief. "We verbieden bewapening en steunen het veilig, ethisch en effectief gebruik van robots voor de publieke veiligheid", gaat de blog verder.

Boston Dynamics is bekend van de zeer geavanceerde robots die zich voortbewegen als honden, paarden of zelfs mensen. Ze zijn heel goed in het balanceren en het bewegen over terreinen met veel obstakels zoals in heuvelachtig bosgebied. Ideale gevechtseenheden lijken het dus als ze zijn uitgerust met wapens. Maar in de voorwaarden voor de aanschaf staat dat de robots daar niet voor gebruikt mogen worden.

Hoewel Boston Dynamics niet verwijst naar specifieke overtredingen van dat verbod in de voorwaarden, vermoedt ZDNet dat deze open brief wel een reactie is op een video die in juli verscheen bij mediabedrijf vice.com. Daarop is te zien dat een robothond met een Russische vlag op zijn flank en een Russisch machinegeweer op de rug, schiet op schietschijven. Het gaat hier niet om een Boston Dynamics Spot, maar om een sterk gelijkende variant.

Ingrijpen beleidsmakers nodig

In de open brief waarschuwen de bedrijven dat het consumentenvertrouwen in robots ernstige schade oploopt door het zien van dergelijke video's. De robotmakers hebben echter geen enkel middel tot hun beschikking om te voorkomen dat hun producten in handen vallen van mensen met minder nobele bedoelingen dan Boston Dynamics altijd heeft uitgedragen. Het bedrijf toonde het gebruik van de robotdieren altijd in een situatie waarbij sprake was van hulp bij natuurrampen of andere calamiteiten. Het werkte daartoe wel samen met het Amerikaanse onderzoeksinstituut Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA).

Tegenover mediabedrijf Axios.com pleit de ceo van Boston Dynamics - Robert Playter - voor overheidsbeleid waarmee kwaadwillenden kunnen worden gehinderd de autonome robots te misbruiken. Hij sluit zich daarmee aan bij DeepMind - net als Google onderdeel van de Alphabet holding- en Elon Musk, die eerder pleitten bij de Verenigde Naties om het gebruik van killerrobots wereldwijd te verbieden.

Boston Dynamics was vier jaar lang onderdeel van Google cq Alphabet in de tijd dat de Alphabet holding werd opgezet. Die verkocht de robotmaker in 2017 voor ongeveer 500 miljoen dollar aan de Japanse investeerder Softbank.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in