Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook DuckDuckGo grijpt in bij Russische desinformatie

DuckDuckGo gaat Russische desinformatie lager plaatsen in zoekmachines. Dat meldt CEO Gabriël Weinberg op Twitter. Ook komen nieuws en informatie rondom snelle ontwikkelingen eerder bovenaan.
DuckDuckGo

Weinberg meldt op Twitter dat hij walgt van de Russische invasie van Oekraïne en de humanitaire crisis die teweeg is gebracht. De snelgroeiende privacy-vriendelijke zoekmachine met zo’n honderd miljoen gebruikers heeft enkele updates uitgerold die verband houden met Russische desinformatie lager rangschikken.

“Naast het naar beneden rangschikken van sites die verband houden met desinformatie, plaatsen we ook vaak nieuwsmodules en informatievakken bovenaan de DuckDuckGo-zoekresultaten om kwaliteitsinformatie te markeren voor zich snel ontwikkelende onderwerpen”, meldt Weinberg.

Meer techbedrijven komen in actie rondom informatie over Oekraïne en Rusland. Zo gaat Twitter door de staat gesteunde accounts in Belarus labelen, omdat ze mogelijk desinformatie over de oorlog in Oekraïne brengen. Daarmee wil Twitter het brengen van desinformatie via zijn platform over de oorlog in Oekraïne tegengaan. Ook tweets die links bevatten naar de betreffende mediaorganisaties worden gelabeld.

Twitter voert in Rusland al eenzelfde beleid met het labelen van accounts om duidelijk te maken dat er op bepaalde kanalen misleidende berichten worden geplaatst over de invasie in Oekraïne. Het labelen van tweets die linken naar door de staat gesteunde mediakanalen heeft hun bereik op Twitter met 30% verminderd, aldus Yoel Roth, hoofd site-integriteit bij Twitter.

Haat tegen Rusland toegestaan

Intussen gaan Facebook en Instagram regels versoepelen rondom verboden inhoud op de platforms. Gebruikers die aanzetten tot haat worden niet geblokkeerd als de bedreigingen zich richten tegen bijvoorbeeld Russische militairen in Oekraïne. Uitlatingen als "dood aan de Russische bezetters" worden voorlopig in enkele landen toegestaan. De Russische ambassade in de Verenigde Staten reageerde woedend op de aankondiging van Meta en riep de autoriteiten op maatregelen te nemen tegen "de extremistische activiteiten" van het bedrijf.  

In een verklaring schrijft Meta Platforms, het bedrijf achter Facebook en Instagram, dat de regels tijdelijk veranderen als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne. "Politieke uitingen die normaal in strijd zijn met onze regels, zoals gewelddadige uitlatingen, worden nu toegestaan", aldus het bedrijf.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in