Overslaan en naar de inhoud gaan

Discriminerend algoritme legt organisatie studiefinanciering op de pijnbank

Studiefinancieringsorganisatie DUO moet volledige openbaarheid geven over de werking van het algoritme waarmee de dienst fraude opspoort. Het algoritme zou studenten met een migratieachtergrond disproportioneel selecteren voor fraudecontrole. Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf en staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitale Zaken) zijn inmiddels een onderzoek gestart, net als DUO zelf.
Studentenhuis
© Shutterstock
Shutterstock

De vermoedelijke vooroordelen in het algoritme werden op 21 juni aan de kaak gesteld door de NOS op basis van een onderzoek van Investico. Daaruit bleek dat studenten met een migratieachtergrond onevenredig vaak worden onderzocht op het plegen van fraude met een beurs voor uitwonende studenten. Uitwonende studenten krijgen maandelijks meer geld dan thuiswonende studenten. Door een adres elders op te geven kunnen thuiswonende studenten soms toch de beurs voor uitwonenden overgemaakt krijgen. DUO is alert op deze vorm van fraude en doet regelmatig onderzoek. Het onderzoek van Investico maakt heel aannemelijk dat het algoritme daarbij op oneerlijke gronden selecties maakt.

Dijkgraaf zegt nu in antwoord op Kamervragen van Renske Leijten en Peter Kwint (beiden SP) erg geschrokken te zijn van de uitkomsten van dit onderzoek. Hij heeft gelijk een extern onderzoek gestart zoals gemeld in een brief aan de Tweede Kamer die nog dezelfde dag werd verstuurd.

Tot op de bodem uitzoeken

DUO heeft al aangegeven dat het algoritme niet expliciet kijkt naar etniciteit en nationaliteit. Toch start het wel een evaluatie van het selectieproces. Dijkgraaf wil echter verder gaan en een onafhankelijk onderzoek laten doen. Hij wijst op de ervaringen met de kinderopvangtoeslagaffaire en vindt dat het kabinet en DUO "aan hun stand verplicht zijn" elk signaal van discriminatie tot op de bodem te onderzoeken. Een van de acties is het openbaar maken van het algoritme in het Algoritmeregister, maar daarvoor moeten volgens de minister "een aantal stappen doorlopen worden".

Op de vraag van Leijten en Kwint wanneer er nu eindelijk eens een alomvattend openbaar algoritmeregister komt, zegt Dijkgraaf dat er in vele organisaties aan wordt gewerkt, dat een aantal organisaties al hun algoritme hebben aangeleverd, maar dat het "tijd en capaciteit vergt om dit zorgvuldig te doen".

Verder wil hij de resultaten van de onderzoeken afwachten om verdere besluiten te nemen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in