Overslaan en naar de inhoud gaan

AI-kennis ontbreekt bij commissarissen

Commissarissen weten nog steeds niet wat ze met AI en algoritmes moeten en kunnen. Dit blijkt uit het eerste deelrapport van de zestiende editie van het jaarlijkse Grant Thornton commissarissen benchmarkonderzoek van Board in Balance en Herbert Rijken. Algoritmes waren in het onderzoek van vorig jaar al meegenomen, maar zijn nu gepromoveerd naar hoofdonderwerp.

kennis, weten, leren
Shutterstock.com

In 2023 droeg het onderzoek de titel 'Wanneer komt commissaris uit digitale winterslaap?' Met als ondertitel 'Wat moet de rvc met algoritmes?' [raad van commissarissen - red.]. Gezien de resultaten is besloten van de ondertitel van vorig jaar de hoofdtitel van dit jaar te maken, meldt Board in Balance nu. Uit het onderzoek van dit jaar komt naar voren dat de commissaris nog steeds niet lijkt te weten wat met algoritmes aan te vangen.

Geen goed beeld, en geen beleid

De respondenten van het nieuwe onderzoek geven aan dat organisaties, raden van bestuur (rvb's) en ook zijzelf nog geen goed beeld hebben van de voor- en nadelen van AI voor de organisatie. Daarbij valt op dat het in veel organisaties zelfs nog ontbreekt aan beleid hoe om te gaan met AI. Board in Balance noemt dit "al wat zorgelijker".

Het gebrek aan AI-beleid staat haaks op de wens van commissarissen dat het management geen verbod op AI-gebruik invoert bij het herijken van de doelstelling en strategie. "Bovendien is er geen overeenstemming of algoritmes in de organisatie alleen beslissingsondersteunend mogen zijn", aldus het persbericht over het 2024-onderzoek met de titel 'Wat moet de rvc met algoritmes?'. Het resulterende rapport heeft als ondertitel 'Of zorgt AI zelf voor besluitvorming over digitalisering, AI en cyberweerbaarheid?’.

Inschatten en 'detecteren'

Topbestuurders missen dus kennis en kunde om nut en waarde van AI in te schatten. Dit betreft echter ook het wel of niet kunnen 'detecteren' van AI-gebruik voor wat hun als controlerend bestuursorgaan wordt voorgeschoteld. Zijn documenten, doelstellingen en strategie wel of niet met behulp van algoritmes tot stand gekomen? Aan het onderzoek hebben 160 commissarissen, bestuurders, secretarissen van rvc’s en internal auditors meegedaan.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in