Overslaan en naar de inhoud gaan

RealNetworks kiest voor MPeg-4

RealNetworks omarmt alsnog de MPeg-4 technologie voor distributie van beeld en geluid op internet. Toekomstige versies van de afspeelsoftware RealOne en RealSystem iQ zullen met de compressiestandaard overweg kunnen. In de tussentijd moeten ‘plug-ins’ van partnerbedrijf Envivio voor de nodige compatibiliteit met MPeg-4 zorgen.

De beslissing betekent dat RealNetworks niet langer een ‘proprietary’ (leveranciergebonden) audio- en videotechnologie wil doordrukken.

Concurrent Microsoft volgt met zijn Mediaplayer nog wel een eigen weg. In de Windows Media-technologie zit een Mpeg4-encoder/decoder voor het videodeel, maar voor het geluid heeft Microsoft een eigen oplossing bedacht. Microsoft zegt betere bescherming te bieden tegen illegaal kopiëren dan Mpeg-4, dat het moet stellen zonder voorziening voor het beheer van digitale rechten.

Een aantal grote hard- en softwareleveranciers, waaronder Apple, ziet in Mpeg-4 de aangewezen weg voor het online verspreiden van beeld en geluid. Deze bedrijven hebben zich verenigd in de Internet Streaming Media Association (ISMA). RealNetworks en Microsoft hebben zich tot dusver niet aangesloten. RealNetworks zegt nu dat het Mpeg-4 altijd al zag als een van de standaarden die het bedrijf zal ondersteunen.

Apple prijst de stap van RealNetworks als een ‘abrupte en significante verandering’ in de opstelling van het bedrijf. Zelf zal Apple binnen enkele weken versie 5 van zijn mediaspeler Quicktime op de markt brengen. De software is compatibel met Mpeg-4. Een selecte groep softwareontwikkelaars heeft Quicktime 5 al in huis voor testdoeleinden. (gke)

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in