Overslaan en naar de inhoud gaan

Kies eens een ander label

We maken ons zorgen over de economie, onze baan, de opwarming van de aarde, onze gezondheid, of hoe we een goede balans kunnen vinden tussen werk, familie en ontspanning. Geen wonder dus dat we gestrest zijn en dat mentale gezondheid een terugkerend onderwerp is, zowel in werk- als privésituaties. Omdat we weinig invloed hebben op de wereld om ons heen, is het fijn als we onze reactie op die wereld wel kunnen bijsturen.
chaos
© Shutterstock
Shutterstock

Stress heeft een negatieve associatie. Het kan verlammend werken en soms is er zoveel stress dat we het niet goed kunnen verwerken. Vaak maken we ons zorgen over de stress zelf. Een andere manier om naar stress te kijken, is om het te zien als opwinding (de platonische variant). Als je gestrest bent, dan heb je een oppervlakkige ademhaling en een hogere hartslag. Net als bij opwinding. Het is een ander, veel positiever label voor dezelfde fysieke symptomen. Voel je stress over een presentatie, een belangrijke meeting of een sportwedstrijd? Vertel jezelf dan: 'Dit is leuk / interessant / opwindend!' en kijk wat het met je gevoel doet.

Het aanpassen van labels kunnen we ook gebruiken in gesprekken over mentale gezondheid. Gezondheid suggereert dat het binair is: je bent mentaal gezond, of niet. In werkelijkheid zal vrijwel niemand zich altijd blij, kalm en gelukkig voelen. Zelfs gedurende één dag fluctueert je mentale staat. Terwijl je geniet van je eerste koffie ben je kalm. Als je in de file staat ben je ongerust of je op tijd gaat zijn en boos omdat de andere weggebruikers duidelijk niet kunnen autorijden. Tijdens een meeting met een moeilijke klant ben je gefrustreerd en na het succesvol afronden van dezelfde meeting opgelucht en trots. Een betere uitdrukking dan mentale gezondheid is daarom mentale fitheid.

Fitheid suggereert dat het een continuüm is, een geleidelijke schaal. Het suggereert ook dat je er actief aan kan en moet blijven werken. Om fysiek fit te worden en blijven zal je regelmatig moeten bewegen. Het maakt niet zoveel uit of je voetbalt, wandelt, tennist, of naar de sportschool gaat. Het is vooral belangrijk dat je iets kiest wat je leuk vindt, omdat het dan makkelijker vol te houden is.

Fysiek bewegen helpt ook om mentaal fit te blijven, net als bijvoorbeeld praten met anderen, een (dankbaarheids)dagboek bijhouden, of mediteren. Ik werk aan mijn mentale fitheid door te sporten, te lezen, een dagboek bij te houden en tijd met vrienden door te brengen. Wat doe jij?

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (nummer 5 2023). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, zie dan de inhoudsopgave.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in