Overslaan en naar de inhoud gaan

Echte bazen

Trouwe lezers van mijn column zullen inmiddels de indruk hebben dat ik het bestaan van managers het beste argument voor anticonceptie vind sinds de geboorte van George W. Bush, maar daar vergissen ze zich in. In mijn bijna 40-jarige carrière ben ik een paar managers tegengekomen die wat mij betreft het recht hebben verdiend om die titel ook met trots te mogen dragen.
© CCO / Pixabay
CCO / Pixabay

Als Peter er niet was geweest, was ik waarschijnlijk helemaal nooit in dit vak terechtgekomen. Toen ik werd uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, kon ik het bijna niet geloven, want ik had een bijna blanco cv. Het enige wat ik kon voorleggen, was een enorme stapel listings. Gelukkig vond Peter enthousiasme belangrijker dan AMBI-modules.

Paul was een geweldige mentor. Niet alleen zag hij toen al in dat logistiek een van de belangrijkste componenten van ICT was, hij was een van de weinige managers die een fijne neus had voor ontwikkelingen die pas decennia later 'mainstream' zouden worden. Zoals 'agile'. Let wel, we praten hier over het eind van de tachtiger jaren.

Hij herkende feilloos de kwaliteiten van zijn personeel en wist die op ongekende wijze naar boven te brengen

Van Rob heb ik geleerd hoe belangrijk delegeren is. Rob kon delegeren als geen ander. Rob gaf de stip op de horizon aan en liet je daarna je gang gaan. En als iemand op de werkvloer het durfde om je autoriteit in twijfel te trekken, vertelde Rob hem in niet mis te verstane bewoordingen dat jíj – en niemand anders – aan de bal was.

Marc was een echte 'peoplemanager'. Hij herkende feilloos de kwaliteiten van zijn personeel en wist die op ongekende wijze naar boven te brengen. Ongeacht of hij nou te maken had met een echte, aan Asperger grenzende nerd of een mensgerichte businessconsultant.

En tenslotte Willem. Willem is een van de beste verandermanagers die ik ken. Hij heeft een holistische blik op de organisatie en weet iedereen mee te nemen – of het nou iemand van de werkvloer is of een of andere bobo hoog in de top.

Tja, dat zijn de échte bazen. Mensen die je blindelings volgt en waar je met plezier voor werkt. Waren ze allemaal maar zo.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (meinummer 2021). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in