Overslaan en naar de inhoud gaan

100% inclusiviteit

Als we onderzoeken als de StackOverflow Developer Survey moeten geloven, is het merendeel van de IT’ers nog altijd een witte, hetero man. Een behoorlijk homogene groep dus. Een flink nadeel, want uit diverse onderzoeken en de praktijk blijkt dat een divers team veelal betere resultaten oplevert. Niet omdat al die witte, hetero mannen zo slecht zijn in hun werk, maar omdat andere groepen andere invalshoeken en ervaringen hebben, waardoor zij op andere ideeën komen.
Team
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

In een divers team verzamel je zoveel mogelijk van al die verschillende ervaringen, geleerde lessen en invalshoeken, om tot een nog beter product of dienst te komen.

De laatste jaren is er dan ook steeds meer aandacht gekomen voor diversiteit in de IT. Er zijn belangengroepen voor vrouwen in de IT – zowel om ze er te krijgen als om ze te behouden – en werkgevers worden steeds meer opgeroepen om vooral toch ook naar minderheidsgroepen te kijken bij sollicitaties. Niet alleen omdat een divers team vaak een beter team is, maar ook omdat er sprake is van een enorme ‘war on talent’ en iedere nieuwe IT’er meer dan welkom is.

Al die aandacht voor diversiteit is goed en levert ook wel wat op. Zo neemt het aantal vrouwen in IT langzaam aan toe. Maar is het ook maar de helft van het verhaal. Want diversiteit is slechts iets tijdelijks als we niet óók naar inclusiviteit kijken. Al die geworven vrouwen zijn snel weer weg als ze terechtkomen in een ontzettende mannencultuur, met in het ergste geval seksistische grapjes en ongewenst gedrag. Al die niet-witte mensen vluchten snel weer naar andere sectoren als ze discriminerend aangesproken worden op de werkvloer. En ook neurodiverse mensen – een groep die nu net pas meer aandacht begint te krijgen – vertrekken weer als zij constant aan neurotypische verwachtingen moeten voldoen, al dan niet met een burn-out.

Wie écht een divers team wil en alle voordelen die daarbij horen, wie écht meer mensen naar de IT wil trekken, moet dus ook naar dat tweede deel kijken. Die moet aan de slag met zijn eigen bedrijfscultuur en eens goed kijken naar wat die verschillende groepen nu eigenlijk nodig hebben om zich thuis te voelen. Want alleen met 100% inclusiviteit maken we IT meer divers en haal je uit iedere werknemer het beste wat diegene te bieden heeft. En het leukste van alles is dat een écht inclusieve werkvloer vaak voor iedereen – dus ook voor de witte, hetero mannen die er nu al zitten - een betere werkplek maakt.  

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (november 2022). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, zie dan de inhoudsopgave.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in