Development

Software-ontwikkeling
Zo maak je zelf een professionele webshop

Zo maak je zelf een professionele webshop

Het aantal ondernemers in Nederland blijft maar groeien, blijkt uit recente cijfers van het CBS.

16 augustus 2022

Het aantal ondernemers in Nederland blijft maar groeien, blijkt uit recente cijfers van het CBS.

Een groot deel daarvan beschikt over een eigen webshop of heeft plannen om een eigen online winkel op te zetten.

Tegenwoordig is het heel eenvoudig om als ondernemer je eigen webshop in elkaar te zetten; met of zonder hulp. Hoe je zelf een webshop met een professionele uitstraling opzet, lees je in dit artikel vol tips en tricks.

Zorg voor een betrouwbaar platform zoals Magento
Als eerst is het in ieder geval nodig om voor een betrouwbaar platform te gaan via waar je een webwinkel kunt maken. Vandaag de dag hoef je namelijk echt geen verstand meer te hebben van de 'achterkant' van een website of webwinkel om zo'n shop zelf op te kunnen zetten. Neem bijvoorbeeld een Magento webshop, een betrouwbaar e-commerce platform met ontzettend veel mogelijkheden voor iedere soort webwinkel en iedere gebruiker. 

Hier kun je voor een betaalbare investering jouw wensen laten omzetten in de webshop die je al die tijd al voor ogen had. Het is niet voor niets het geval dat dit platform verreweg het meest wordt gebruikt onder de eigenaren van een (web)winkel. Wanneer je zelf geen tijd over hebt om zo'n Magento webshop te bouwen, kun je dit alsnog door experts laten doen die jouw wensen meenemen bij het realiseren van een mooie en passende webwinkel. 

Verkoop artikelen met mooie foto's en sterke teksten
Met alleen de basis van een goede webwinkel ben je er nog niet. Het is daarnaast namelijk belangrijk om daadwerkelijk producten of diensten te kunnen verkopen. De kans daarop is groter wanneer je je aanbod op een aantrekkelijke manier neerzet in je webwinkel. Denk bijvoorbeeld aan écht goede beelden van producten waarbij sterke en pakkende teksten staan die de potentiële klant kunnen overhalen tot een aankoop.

Heb je geen producten, maar diensten in de verkoop? Dan moet de focus liggen op de teksten waarin je diensten worden omschreven. Maak het geheel niet mooier dan het is, maar zorg wel voor pakkende woorden met een persoonlijke touch en een natuurlijke call to action om je lezers of potentiële klant over te halen om iets aan te schaffen. Ook dit kun je zelf doen, maar je kunt er ook voor kiezen om een freelance copywriter of marketing bureau in te schakelen. Op die manier houd je zelf tijd over om in andere facetten van je bedrijf te steken.

Voldoende communicatiemogelijkheden voor tevreden klanten
Een professionele webshop ziet er niet alleen goed uit; het moet er ook voor zorgen dat je tevreden klanten krijgt en houdt. Over het algemeen zijn de meeste mensen best eenvoudig tevreden te houden, mits je een goede service levert. Kijk daarom eens naar de communicatiemogelijkheden voor je klanten. Kunnen zij snel genoeg vinden via welke kanalen ze contact op kunnen nemen? En zijn er überhaupt voldoende kanalen om de klantenservice te bereiken?

Het helpt ook zeker om een pagina met FAQ (frequently asked questions) te plaatsen, zodat mensen daar al veel informatie kunnen vinden wanneer ze een vraag hebben. Daar kun je bijvoorbeeld meer informatie geven over de levertijden, de eventuele verzendkosten en de regels omtrent het retourneren van bestellingen. Voor andere vragen moet er een klantenservice beschikbaar zijn, bijvoorbeeld via social media, de mail of telefonisch. Hierbij geldt: blijf altijd vriendelijk, want denk eraan; de klant is koning.

Bied verschillende betaalmogelijkheden aan
Wat tot slot kan bijdragen aan een professionele webshop is het aanbieden van verschillende soorten betaalmogelijkheden. Je moet eigenlijk altijd denken zoals een klant denkt, waarbij het van belang is om het hele koopproces (van het zoeken tot aan het daadwerkelijk aanschaffen van een product of dienst) zo eenvoudig mogelijk te maken. De keuze om op verschillende manieren te kunnen betalen, is hierbij belangrijk. Niet iedereen kan bijvoorbeeld met de creditcard betalen en niet iedereen wil via iDeal betalen. Bied daarom meerdere opties aan: zowel iDeal als betalen via creditcard en zowel PayPal als via Klarna et cetera.

Wanneer het voor jou haalbaar is om klanten de mogelijkheid te geven om achteraf te betalen, is dat ook zeker een aanrader. Veel mensen vinden het prettig om zo snel mogelijk een bestelling te kunnen plaatsen en af te handelen. Sterker nog: als de keuze voor achteraf betalen er is, is de kans groter dat klanten door het grote gemak daarvan iets kopen. Wees wel altijd duidelijk welke mogelijkheden er zijn en stuur altijd een mail ter bevestiging. Op die manier is je eigen professionele Magento webshop maken met of zonder een beetje extra hulp niet alleen eenvoudig, maar ook nog eens leuk.