Beheer

Infrastructuur
SEO, wat is het juist?

SEO, wat is juist?

Met de dagelijkse groei van het internet is SEO belangrijker dan ooit

21 april 2021

Met de dagelijkse groei van het internet is SEO belangrijker dan ooit

SEO ofwel zoekmachine optimalisatie, staat voor het optimaliseren van je website, app of blog met als doel om beter te scoren in zoekmachines zoals Google of Bing. SEO werd lange tijd niet al te serieus genomen, maar met de dagelijkse groei van het internet is het belangrijker geworden dan ooit. In dit artikel kom meer te weten wat goede SEO is en op welke manier je het kunt gaan gebruiken. 

SEO-wat? SEO-waarom?
SEO is een afkorting die staat voor Search Engine Optimalisation, het engelse woord voor zoekmachine optimalisatie. Een website optimaliseren voor Google houdt meer in dan enkel een leuke website maken, je wilt namelijk een bepaald doel bereiken met je website. Dat doel kan heel verschillend zijn. Voor sommige mensen is dat meer lezers aantrekken zodat ze meer mensen kunnen informeren met hun blog. Voor anderen is dat zoveel mogelijk kopers aantrekken, zodat hun webshop veel geld opbrengt. Wat het doel ook is, je moet weten dat je het doel niet vanzelf zult bereiken. SEO is de sleutel tot succes.

Het internet is uitgebreider dan ooit tevoren. Er zijn miljarden website pagina’s online, we maken gebruik van artificiële intelligentie en zelfs van machine learning. Deze toepassingen hebben allemaal iets gemeen: ze creëren data, die wij nodig hebben om onze kennis te verruimen. Denk zelf even na over je eigen leven. Stel dat je iets wilt weten over het bouwen van robots, wat ga je dan doen? Inderdaad: je gaat naar Google en typt daar iets als “robots bouwen”. Vervolgens krijg je heel wat resultaten te zien, maar bijna iedereen zal één van de eerste drie resultaten aanklikken.

Daar heb je meteen het antwoord op de vraag waarom je SEO zou gaan toepassen. Jij wilt met jouw website bovenaan in Google verschijnen. Ik zeg nu wel steeds Google, maar er zijn nog wel meerdere zoekmachines. Google is alleen de populairste. To the point: om daar te verschijnen moet jouw website goed vindbaar zijn. Google wil zijn gebruikers namelijk zo snel mogelijk kunnen helpen. Door jouw website voor zoekmachines te optimaliseren, kan Google makkelijk de inhoud van je site controleren. Blijkt de meerwaarde van jouw pagina hoger dan die van een andere pagina, dan kom jij ook hoger te staan.

Hoe kan je SEO gaan implementeren?
SEO is jammer genoeg niet zomaar een toepassing die je kunt installeren. SEO is meer een verzamelnaam voor het werk dat erachter schuilgaat. In de eerste plaats, zal het belangrijk zijn om erg goede content te gaan maken. Jij wil schrijven voor Google, maar Google wil waarde bieden aan zijn gebruikers. Conclusie: jij moet gaan schrijven voor de gebruikers van Google. Zorg ervoor dat jouw content zo’n enorme meerwaarde biedt dat ze niet anders kunnen dan jouw pagina bovenaan zetten.

Naast het optimaliseren van de content op de pagina’s, moet je ook de webpagina’s zelf gaan verbeteren. Jouw afbeeldingen een naam geven, attributen benoemen en dergelijke, meestal zijn het die zaken die vergeten worden. Heel veel mensen zien er de meerwaarde niet van in. Hetzelfde geldt trouwens voor hyperlinks. www. mijnwebsite.com/09093838 leest niet echt lekker hé? Wel, zoekmachines kunnen die nummers ook niet interpreteren, omdat ze gewoonweg geen betekenis hebben. Wanneer je aan SEO doet, dan maak je van elke hyperlink iets verstaanbaar zoals bijvoorbeeld “X/beste-SEO-bureau”. Op die manier, kunnen zoekmachines eenvoudiger begrijpen over wat de pagina gaat.

Nog een belangrijk punt bij het optimaliseren van je website, is het verbeteren van het gebruiksgemak. Zoals ik daarnet al zei, wil Google zo snel mogelijk een antwoord kunnen bieden. Indien jouw pagina een erg lange laadtijd heeft, dan zullen veel mensen afhaken. Ook de computers van Google zullen dit opmerken, waardoor ze jouw pagina lager waarderen. 

SEO optimaliseren doe je niet op 1 2 3
Heel veel mensen onderschatten het werk dat erbij komt kijken; Jouw website optimaliseren voor zoekmachines vergt enige tijd en vooral ook veel moeite. Je moet eerst en vooral de nodige kennis opdoen, zodat je die vervolgens kunt implementeren. Er zijn zoveel technieken die worden gebruikt, dus je moet zelf ook eerst gaan uitzoeken welke techniek het beste werkt.

Een ander mogelijkheid is natuurlijk dat je beroep doet op een SEO bureau. Zij kunnen jou op een professionele wijze helpen met het optimaliseren van je pagina. Het grote voordeel is, dat zo’n bureau al heel veel ervaring heeft. Ze weten precies welke technieken het best werken voor verschillende soorten websites. Daardoor kunnen ze jouw pagina meestal op een veel kortere periode naar de top helpen/ lanceren. SEO kan je helpen om van jouw website een groot succes te maken, maar dan moet je het wel op de juiste manier gebruiken.