Overslaan en naar de inhoud gaan

We moeten het hebben over ALT-TAB

Een van de belangrijkste dingen die ik afgelopen jaren leerde over mens en technologie, is dat ik steevast moet toetsen wat het kennisniveau is van de eindgebruikers. Ik was bij talloze online talkshows, debatten en inspiratiesessies over digitale transformatie en hybride werken. En elke keer als prachtige vergezichten over SaaS, cloud en meer werden geschetst, door mensen die daar beter van werden -qua carrière en portemonnee- stelde ik de vraag: “En hoe zit het met ALT+Tab?
verward
© Shutterstock
Shutterstock

” Meewarige blikken vielen me ten deel, daarna kwamen de vragen. "Wat bedoel je daarmee?"

Ik schat dat ik de vraag nu aan zo'n veertigduizend mensen gesteld heb. Wie wisselt tussen twee programma's op de computer met een muis, en wie doet dat met een sneltoets? Maar liefst 65% van de respondenten doet dat met de muis. En dat is eigenlijk een rat is, omdat-ie schaarse tijd en energie steelt. (hoe, dat is voor een andere column).

Op de werkvloer rust een groot taboe op niet kunnen omgaan met IT. De schermwerker is echt hard toe aan relatietherapie tussen mens en technologie. HR-mensen houden niet van knopjes en knopjesmensen, ook wel IT'ers genoemd, vinden mensen vaak weer een stuk ingewikkelder dan die knopjes. Een ‘recipe for disaster’.

Welnu: schermwerker is onder te verdelen in vier categorieën. De analoge idealist, ook wel digistarter genoemd, de aarzelende technologiegebruiker, de digitale professional en de digitale enthousiasteling. De eerste twee groepen vormen het grootste deel van de eindgebruikers. Daar maak je niet zomaar digitale enthousiastelingen of professionals van met een Office365-cursus of met time-management. Daar is iets anders voor nodig.

Bijvoorbeeld een collega die je inwijdt in de geneugten van ALT+Tab. De combinatie aller toetsenbordcombinaties. Het eerste knopje.

Dat is natuurlijk niet het enige. Als medeoprichter van Lifehacking.nl en van de Permanent Bèta beweging breek ik me hier al jaren het hoofd over. Ik denk dat digitale hygiëne, een goed gesprek op team-niveau over de workflow, en informatiegeletterdheid steeds over het hoofd zijn gezien. Terwijl gebrek aan digitale hygiëne de meeste ruis op de werkvloer oplevert.

Niet weten waar welke versie van welk bestand staat. Elkaar lastig vallen met micro-statusupdates. Eindeloze notificaties. Onzalige Teams-meetings (die sowieso de grootste aanval zijn op onze cognitieve kwaliteit van de afgelopen jaren). Allemaal op te lossen met een goed, lang en open gesprek over je digitale werkgereedschap en de workflow van je team. Wel jammer voor de manager, want die organiseert zichzelf werkloos. En dat is logisch. Je moet kenniswerkers helemaal niet managen. Je moet workflows managen. Tussen de linies, en niet erboven.

Maand van de Digitale Fitheid

Martijn Aslander is een van de belangrijkste aanjagers van Digitale Fitheid. Digitale Fitheid is een antwoord op veel urgente aandachtgebieden van mensen die meer dan 4 uur per dag voor hun werk naar een scherm kijken. Zoeken naar informatie kost al gauw 240 uur per jaar en onnodig gehannes met de computer ook nog eens 200 uur. Ondertussen raken we moe en gefrustreerd en verlangen we naar rust, maar ook naar slagkracht. Om daar aandacht voor te vragen en een uitweg voor te vinden is de maand maart voor de komende vijf jaar benoemd tot Maand van de Digitale Fitheid.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (maart 2022). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, zie dan de inhoudsopgave.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in