Overslaan en naar de inhoud gaan

Was er maar mobile telewerken (ook om te netwerken)

De belofte van telecommunicatie, zeker in het huidige smartphonetijdperk, is dat we tegenwoordig onbeperkt, op intelligente wijze verbonden (kunnen) zijn. De praktijk blijkt echter weerbarstig. De recente Citrix-securityschrik toonde al aan dat telewerken niet gegarandeerd is. Bovendien valt werken, inclusief netwerken, lang niet altijd op afstand te doen. Ironisch dat smartphone- en telecomcongres MWC dit nu ook aantoont.
Mobile World Congress 2020
© MWC
MWC

Het jaarlijkse industriefeestje Mobile World Congress (MWC) in Barcelona boet voor de aankomende editie in aan omvang. De ene na de andere leverancier van smartphones, telecommunicatie en/of clouddiensten haakt af wat betreft aanwezig zijn op de internationale telecomconferentie annex -beurs. Dit ligt niet aan MWC zelf, maar aan omstandigheden waar de organisator plus de participanten geen grip op (kunnen) hebben. Namelijk het nieuwe Corona-virus wat wereldwijd voor infecties, zorg en zelfs paniek zorgt.

Uitwijken naar elders

Nadat het Zuid-Koreaans LG en het Zweede Ericsson hebben aangekondigd verstek te laten gaan dit jaar op MWC, zijn nog anderen gevolgd. De Amerikaanse ARM-chipmaker Nvidia is ook afgehaakt, net als vervolgens landgenoot Amazon en het Japanse Sony. Laatstgenoemde laat in zijn afmelding weten dat het zijn persconferentie nog wel houdt, maar dan op het YouTube-kanaal van zijn smartphonemerk Xperia.

Eerder heeft Ericsson bij zijn MWC-terugtrekking al aangekondigd dat het klanten in hun thuismarkten gaat bereiken met lokale evenementen, genaamd 'Ericsson Unboxed'. Andere afhakers voor het telecomcongres doen in meer of mindere mate aan een mediamix van online plus eigen offline events plus andere gelegenheden. En er is volgend jaar natuurlijk weer een MWC. Na het jaarlijkse CES (Consumer Electronics Show) overigens.

Dicht bij de dieren

Was er maar een oplossing voor telewerken, voor videovergaderen, en voor online-ontmoeten. Iets wat middels telecommunicatie ook werkt op smartphones, en andere mobile devices. Dat zou een uitkomst zijn, zeg. Maar helaas, mensen staan toch dichter bij de dieren dan we denken. We stellen niet alleen prijs op elkaar-in-de-ogen kijken, we hebben het fysieke zelfs vaak nodig voor vertrouwen en het nemen van beslissingen. Nabijheid, oogcontact, lichaamstaal, misschien zelfs geur?

Dit animalistische gedrag geldt óók voor digitale zaken als mobile, telecom, 5G, connectiviteit en andere handige oplossingen. De noodmaatregelen die MWC-organisator GSMA heeft aangekondigd, kunnen daar niet tegen op. Sterker nog: het daarbij gecommuniceerde advies voor een beleid van geen-handen-schudden is logisch als anti-infectiemaatregel maar helpt helemaal niet voor de menselijke behoefte aan fysiek contact. De MWC-slogan van 'limitless intelligent connectivity' doet daar niets aan af.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in