Beheer

Privacy
VoetbalTV? Voetbal TV? VoetbalTV!

Voetbal-tv? VoetbalTV? VoetbalTV!

Hoe het gelijk van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) de filmsterrenambities van de 5e klasse amateurvoetbal smoorde.

© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com James Boyes
4 november 2020

Het leek zo leuk. In 2018 richtten Talpa Network en de KNVB samen VoetbalTV op. Het idee was net zo simpel als geniaal: installeer slimme camera’s bij amateurvoetbalclubs, maak een app waar ieder KNVB-lid (dus iedere geregistreerde voetbalspeelster of -speler) zich kan aanmelden en toon de wedstrijden via livestream of achteraf.

De infrastructuur voor wie wat waar tegen wie speelt, had de KNVB al (zie de voetbal.nl-app) en de slimme camera- en streamingtechnieken had Talpa natuurlijk op de plank liggen. Het verdienmodel zal wel ergens tussen abonnementen, clubbijdrages en advertenties hebben gelegen.

De reclame ervoor viel op: “Voetbal-tv? VoetbalTV? VoetbalTV! Oh…. VoetbalTV!”. Persoonlijk ben ik al jarenlang sponsor van de voetbalvereniging in mijn dorp en sinds 2019 zelfs de hoofdsponsor. Zowel de dames- als de herenselectie rent in knettermooie shirts met mijn bedrijfslogo erop over de groene mat. VoetbalTV leek me wel wat vanuit dat oogpunt; nog meer mensen die mijn bedrijfsnaam zien; kom maar door met die streamingsdienst. Ik had wel wat gedachten bij hoe de privacy van degenen die in beeld kwamen geregeld zou zijn, maar hé, dit is KNVB en Talpa, het zal wel, toch?

Maar het zal dus niet. Klaarblijkelijk was de AP het al vanaf het begin oneens met het gerechtvaardigd belang dat VoetbalTV aanvoerde voor het verzamelen van de data. Omdat er door de coronamaatregelen niet zo veel gevoetbald is sinds maart 2020, bleef het conflict deze zomer onder de radar. Maar het getouwtrek tussen KNVB, Talpa en de AP was kennelijk zo tranentrekkend, dat er een Tweede Kamer-motie nodig was om de partijen om tafel te krijgen. In september legde de AP VoetbalTV een strafmaatregel op (niet meer filmen) en hebben Talpa en de KNVB twee weken geleden het faillissement voor VoetbalTV aangevraagd. Het verhaal is nog niet over, want een aangespannen rechtszaak tegen de AP blijft gaande.

Maar wat moeten wij hier nu mee? Mij wordt op straat ook niet gevraagd of ik wel gefilmd wil worden door al die camera’s. Gefilmde sportieve prestaties lijken mij juist iets positiefs; spelers hebben meestal geen bezwaar.

De vraag is hoe beide partijen elkaar zo slecht hebben kunnen vinden in dit ethische gesprek over de legitieme grondslag van dataverzameling. Kennelijk is er nog een hoop te doen op dat gebied.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (oktobernummer, 2020). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

Reactie toevoegen
2
Reacties
Maarten 18 november 2020 19:00

De AVG/GDPR is geen systeem, laat staan Nederlandse systeem. Het is een Europese Wet. AP handhaaft. Ben je het niet mee eens dan ga in beroep bij AP of stap je naar de rechter. Er is werkelijk niets hysterisch aan. Iedereen moet zich gewoon aan de wet houden, dat geldt ook voor VoetbalTV. Zij hadden/hebben hun zaken niet op orde. Het privacybeleid van VoetbalTV was/is een aanfluiting.

Paul Teeuwen 06 november 2020 15:25

Er zit een weeffout in het Nederlandse systeem. APM (en ook ACM en AFM) zijn hysterische organisaties geworden die niet aan belangenafweging (mogen) doen.
Eigenlijk zijn het een soort door de overheid betaalde NGOs!