Management

Juridische zaken
Handtekening zetten

Verkoop overtollige softwarelicenties!

Bedrijven kunnen ongebruikte licenties legaal doorverkopen en miljoenen terugverdienen

Als u hier even tekent ... © Shutterstock
20 maart 2017

Een overstap naar de cloud, faillissement of organisatiekrimp? Bij veel bedrijven ligt er om evidente redenen software op de plank waar niets mee wordt gedaan.

Wat veel bedrijven zich niet realiseren, is dat ze die licenties nog legaal kunnen doorverkopen. Alleen al in Nederland gaat het vaak om tientallen miljoenen euro’s die eenvoudig kunnen worden (terug)verdiend.

Veilig overstappen

Softwareleveranciers varen er wel bij: de verkoop van nieuwe licenties en upgrades. Oude software wordt vervolgens niet meer gebruikt, terwijl die in veel gevallen voor andere organisaties nog prima zou volstaan. Tegelijkertijd beweren diezelfde softwareleveranciers ten onrechte vaak dat het kopen of verkopen van gebruikte licenties niet mag of onveilig is.

Binnen de EU is dit echter al sinds 2012 toegestaan, mits er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Zelfs als een fabrikant in zijn voorwaarden schrijft dat doorverkoop niet is toegestaan, is dat niet bindend. Vaak laten bedrijven zich toch nog door dergelijke waarschuwingen afschrikken.

Geld besparen

Het loont dus zeker om eens verder te kijken dan alleen de bekende softwarefabrikanten wanneer nieuwe software op het programma staat. Laat je informeren over de mogelijkheden van tweedehands software. Juist tweedehands software kan bedrijven veel geld besparen en levert veelal de functionaliteiten die volstaan voor de organisatie. Daarnaast gaan alle rechten en plichten één-op-één over op de koper van de software wanneer een organisatie software (ver)koopt. Het gaat hierbij dan wel over zakelijke software. Ook heeft gebruikte software de garantie van de fabrikant en wordt deze geüpdatet net als nieuwe software.

Win-win

In andere Europese landen – waaronder Duitsland en Zwitserland – is de handel in tweedehands licenties al behoorlijk gangbaar geworden en ook grote organisaties zien steeds vaker de voordelen van gebruikte software. In Nederland moet deze nog van de grond komen, maar ook hier zien steeds meer organisaties de mogelijkheden en besparingen ervan in. 

Naarmate deze groep groeit, kunnen vraag en aanbod beter bij elkaar worden gebracht en zal de handel en het gebruik van tweedehandssoftware in de IT-wereld snel als ‘gewoon’ worden gezien. Dit levert onderaan de streep voor zowel de koper als verkoper een win-win-situatie op.

Reactie toevoegen
3
Reacties
FrankTLage 24 september 2019 11:59

In Nederland zijn steeds meer bedrijven die hier in handelen. Waar vooral naar gekeken moet worden is om wat voor een licentie het gaat. MSDN en OEM licenties mogen praktisch nooit verhandeld worden. Dit zijn ook vaak de licenties die je onder een tientje tegenkomt online. Retail en OLP licenties mogen daarintegen wel weer verhandeld worden zolang ze maar aan de voorwaarde voor doen die Jarno ook al vermeldde. https://www.esdstore.nl/blogs/microsoft/zeer-goedkope-microsoft-licenti… is meer informatie te vinden over de eisen die het Europese hof heeft opgesteld.

Jarno Claassen 27 maart 2017 12:44

Beste Jak,

Zodra je een softwarelicentie aanschaft, draagt de fabrikant het intellectueel eigendom (IE) over aan je en ben jij dus eigenaar van de software. En wat je hebt gekocht kun je doorverkopen, de IE-rechten zijn „uitgeput“.

Het distributierecht voor een kopie van een computerprogramma is uitgeput bij downloaden kopie wanneer:

*Een prijs is betaald die met de economische waarde overeenstemt
*Het gebruiksrecht voor onbepaalde tijd is verleend
*De oorspronkelijke kopie is verwijderd / onbruikbaar gemaakt (splitsen?)

De fabrikant kan hier lastig over doen, maar daar is juridisch dus geen enkele grond voor.

jak 20 maart 2017 20:42

Eén niet goed belicht puntje. Hoe zit het met het verweer tegen een lastige fabrikant.