Loopbaan

Carriere
Student entrepreneur

Trendbreuk IT-skills

Gevraagd professional met ondernemend DNA

Student entrepreneur © CC-BY-2.0 - Flickr cropped from original Simon Fraser University
16 januari 2017

De trends en statistieken voor de arbeidsmarkt stromen weer binnen. Het valt me op dat ze vooral melden wat we al weten. Bijna elk type bedrijf heeft tegenwoordig dringend ICT’ers nodig. What’s new?

De trendrapporten sommen vervolgens nog een heleboel specialismen op. Van .net tot mobile development. De meest gewilde medewerkers zijn mediors uit de Randstad met maximaal 5 jaar ervaring. Een fraai stukje knip- en plakwerk uit vorige edities. Alsof er in onze branche niets verandert.  

Het tegendeel is waar. Prestaties uit het verleden bieden ook in onze sector geen garantie meer voor het leven. Los van specialisaties is nog een trend zichtbaar: ondernemerschap. De vraag naar nieuwe kennis en oplossingen is zo groot, dat scholen het niet bij houden. Studenten van technische en ICT-gerelateerde opleidingen weten dat hun portfolio net zo zwaar weegt als hun diploma. Daarom zijn de meesten al een bedrijfje begonnen, voordat ze de school verlaten.

Van professionals in vaste- of detacheringsdienst wordt ook steeds meer ondernemerschap gevraagd. Professionals moeten met hun talenten en kwaliteiten van meerwaarde zijn, collega’s uitdagen en kansen grijpen. Detacheerders helpen daarom hun medewerkers dat ondernemende DNA verder te ontwikkelen. Een professional moet niet alleen certificaten halen of specialist zijn, maar hij moet zijn collega’s meenemen in zijn best practices, zelf voor de (interne) klas gaan staan of een product ontwikkelen. Onderscheid in junior, medior en senior is echt niet meer van deze tijd. 

Ik voorspel dat professionals mét ondernemerschap het verschil gaan maken. Dat is dé trend voor dit jaar en die zet -  voor het betere knip- en plakwerk – de komende jaren door.

Reactie toevoegen