Overslaan en naar de inhoud gaan

Talentontwikkeling in een sector vol autodidacten

Loop je rond over een gemiddelde IT-afdeling, dan ontmoet je een gemêleerd gezelschap van alumni uit allerlei studierichtingen, zijinstromers en autodidacten. Veel meer dan op de gemiddelde finance afdeling, waar het gros van de professionals toch een finance gerelateerd diploma heeft, zijn IT’ers vaak uit de hand gelopen hobbyisten of schoolverlaters die het vak liever in de praktijk leren dan op een hogeschool of universiteit. Hoe komt dat?
autodidact
© Shutterstock
Shutterstock

En wat is de rol van talentontwikkelaars in een sector vol autodidacten?

Een zeer groot gedeelte van de developers in de ICT bestaat uit zijinstromers die nooit een officiële IT-opleiding hebben gevolgd. Ze hebben een vooropleiding in een totaal andere richting of zijn zelfs voortijdige schoolverlaters. Dat heeft een aantal oorzaken.

Een daarvan is dat de IT-sector in Nederland kampt met een stoffig imago. Veel studenten ontdekken pas op latere leeftijd dat ze programmeren heel leuk vinden. Bijvoorbeeld omdat ze tijdens hun studie leren data analyseren met Python of R. In de avonduren leren ze zichzelf verder programmeren en na hun studie kiezen ze voor een baan in IT. En dat kan gelukkig, want er zijn online oneindig veel tutorials, trainingen en communities waar je terecht kunt als je wil leren programmeren. Dat heeft te maken met de historie van de IT-sector en verklaart ook het grote gehalte autodidacten in IT. Al sinds de eerste computers hun intrede deden verzamelen programmeurs zich online om hun codes te delen en elkaar te helpen. In eerste instantie omdat er nog maar heel weinig IT-opleidingen waren, later omdat de online communities altijd voorliepen op de opleidingen, vanwege de razendsnelle technologische ontwikkelingen. Deze cultuur heeft eigenlijk altijd standgehouden waardoor er een grote open community is ontstaan waar programmeurs elkaar helpen, zich ontwikkelen en code gratis met elkaar delen. Een droomplek voor autodidacten! Uit een onderzoek uit 2016 onder 56.033 programmeurs blijkt dat een grote meerderheid (69%) deels heeft leren coderen door zelfstudie.

De IT-sector is dus het ideale klimaat voor autodidacten en schoolverlaters die liever in de praktijk leren. Wat is dan nog de rol van opleiders? Laat de autodidacten doen waar ze goed in zijn – zichzelf de finesses van het vak aanleren – terwijl je als talentontwikkelaar uitzoomt op ‘the big picture’ en focust op methodieken en soft skills. Agile werken, scrum en design thinking zijn al in veel IT-teams de standaard, maar leer je niet in je eentje vanuit je zolderkamer. Ontwikkel deze skills bij autodidacten en creëer zo jouw ideale IT’ers, zonder je te beperken tot mensen met een IT-diploma. Want een grotere talentpool is geen overbodige luxe in de oververhitte IT-arbeidsmarkt.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (juli-augustus 2022). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, zie dan de inhoudsopgave.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in