Overslaan en naar de inhoud gaan

Opnieuw ‘de Belgen voorbij’?

De Vlaamse minister van Innovatie, Philippe Muyters, heeft onder de noemer ‘City of Things’ recentelijk miljoenen vrijgespeeld voor 21 Internet of Things (IoT)-projecten in verschillende Vlaamse steden. Projecten die gaan over onder meer slim parkeren, slim gemeentevuil en geconnecteerde openbare verlichting op fietspaden. De ambitie is om met dit deel van België een topspeler te worden in de geconnecteerde wereld.
vuilnisbak
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Dit deed mij sterk terugdenken aan het begin van deze eeuw.

Toen pleitte namelijk de commissie-Docters van Leeuwen voor een ingrijpende modernisering van de overheid. De commissie gaf daarbij België als het lichtende voorbeeld, waardoor dit rapport in de volksmond ‘De Belgen doen het beter’ werd genoemd. Als benchmark werd naar onze zuiderburen gekeken die destijds goed op weg waren om hun dienstverlening aan burgers en bedrijven te digitaliseren. Geïnspireerd door dit rapport schreef ik als Kamerlid het fractierapport onder de titel: 'De Belgen Voorbij'. Stappenplan tot modernisering van de dienstverlening van de overheid: 2003-2010.

Inmiddels zijn we 15 jaar verder. Als Hollanders houden we van klagen en het benadrukken van de zaken die niet goed gaan. Maar terugblikkend mogen we op basis van de internationale rankinglijstjes concluderen dat we het zo slecht nog niet doen. Maar we dienen wel constant alert te blijven om onze hoge positie te behouden. Zo ook op het gebied van IoT, waarin de Vlaamse overheid nu dus zoveel miljoenen investeert. Ook in Nederland groeit de belangstelling voor IoT. De VNG vermeldt hierover op haar website: "Internet of Things gaat op termijn grote invloed hebben op de inrichting, efficiëntie en effectiviteit van de gemeentelijke organisatie en dienstverlening. Voorbeelden van toepassingen van Internet of Things via sensor technologie zijn slimme parkeerplaatsen, vuilnisbakken, lantarenpalen en domotica."

Nederlandstalige begrippen en initiatieven die elkaar behoorlijk overlappen maar dan met een landsgrens ertussen

Slimme parkeerplaatsen, vuilnisbakken en lantarenpalen versus slim parkeren, slim gemeentevuil en geconnecteerde openbare verlichting op fietspaden? Dat lijken Nederlandstalige begrippen en initiatieven die elkaar behoorlijk overlappen maar dan met een landsgrens ertussen.

Het kan niet worden ontkend dat voor IoT, net zoals bijvoorbeeld voor smartmobilityinitiatieven, het adagium luidt: 'laat duizend bloemen bloeien’. Dat zou op dit dossier jammer zijn, helemaal daar de Belgen via de Vlaamse minister van Innovatie serieus gas aan het geven zijn. Het alternatief is om wederom te proberen onze zuiderburen voorbij te streven. Maar mogelijk een nog betere oplossing is – aangezien we het toch over hetzelfde hebben – om slim met elkaar op te trekken en slim van elkaar te leren. In ieder geval kunnen we leren en genieten van het prachtige taalgebruik in Vlaamse IoT-initiatieven die namen hebben gekregen als ‘Oase van Rust’, ‘Museum of Things for People’ en ‘Mobiliteit als een dienst aan burgers via derdebetalersystemen’.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in