Management

Carriere
Sollicitatie

Omdenken: zo vind je IT’ers

Om goede IT'ers te vinden moet buiten kaders worden gedacht. 

22 februari 2021

Waarschijnlijk heb je het allemaal goed op orde. Mooie secundaire arbeidsvoorwaarden, een flitsende wervingscampagne en warme contacten bij de hogescholen en universiteiten. Toch blijven veel IT-vacatures onvervuld. Dat is ook niet zo gek, want er zijn meer dan twee keer meer IT-vacatures als dat er afgestudeerde IT’ers zijn. Dat is voor verschillende organisaties de reden om met dure campagnes talent uit het buitenland te werven.

En dat is zonde! Want er lopen zo ontzettend veel IT-talenten rond in Nederland. Je moet ze alleen kunnen vinden. En als je ze hebt gevonden, dan moet je ze koesteren, prikkelen en ontwikkelen.

Omdenken

Om goede IT’ers te vinden moet je buiten kaders denken. Verlaat de gebaande paden om de verborgen juweeltjes in de technologische jungle te vinden. Veel organisaties blijven eindeloos hengelen in de overbeviste vijver van de klassieke IT-opleidingen. Die strategie is op de krappe IT-markt niet meer effectief, en wel om een aantal redenen. De eerste is al genoemd: er zijn veel meer vacatures dan IT’ers. De kans is dus klein dat je genoeg klassieke IT’ers vindt om te voorzien in al je technische behoeften. Bovendien moet je vaak met een flinke zak geld aankomen om toptalenten langdurig aan je te binden. Ze hebben immers keuzemogelijkheden te over op de krappe IT-markt. Daarnaast zegt een IT-diploma lang niet alles over iemands IT-potentieel. Ambitie, cognitie, karakter en leergierigheid zijn vaak betere voorspellers van succes. Iedereen kan leren programmeren. Het zijn juist de soft skills en motivatie die iemand tot een goede IT’er maken.

Vinden en binden

Deze denkslag is de sleutel naar een compleet nieuwe markt om je toekomstige IT’ers te werven. Als je verder kijkt dan IT-diploma’s kan het zomaar zijn dat je in iemand met een achtergrond in scheikunde jouw toekomstige softwareontwikkelaar vindt. Extra voordeel: je IT-afdeling wordt er direct een stuk diverser mee.

Let bij het werven buiten klassieke IT-opleidingen op de volgende zaken:

  • Motivatie en passie;
  • Abstract denkvermogen;
  • Analytisch vermogen;
  • Probleemoplossend denken;
  • Oog voor detail;
  • Leergierigheid;
  • Persoonlijkheid.

Deze persoonskenmerken zeggen veel over iemand potentieel in IT. Door middel van objectieve tests kom je er vrij nauwkeurig achter wat iemands werkethos is, waar de krachten liggen en of de kerncompetenties passen in het functieprofiel. Match ook persoonlijkheid en motivatie op het bedrijfsprofiel. Die match is heel belangrijk om mensen langdurig aan je te binden. Veel belangrijker nog dan een goed salaris.

Toegegeven, je haalt hiermee geen ervaren IT-developer binnen. Je werft mensen buiten de IT, dus je zal ze eerst nog moeten opleiden. Het voordeel daarvan is wel dat je ze exact de opleiding kunt bieden die aansluit bij jouw organisatie en technology stack.

Zo investeer je in jouw ideale IT’ers voor de lange termijn.

Reactie toevoegen
3
Reacties
Koen Rots 24 februari 2021 09:30

Mooie toevoeging Erwin! Helaas wordt de focus op diploma's mede in stand gehouden door recruitmentsoftware en algoritmen die cv's naar de prullenbak verwijzen zodra er geen 'IT-diploma' in staat... Maar verandering begint bij bewustwording! We zijn op de goede weg :-)

Erwin1966 23 februari 2021 23:09

Om nog maar te zwijgen over de enorme pool van ervaren IT'ers zonder HBO of WO diploma. De redenen daarvoor zijn divers, maar de meesten daarvan bezitten alle kwalificaties die gevraagd worden voor het werk. Door halsstarrig vast te houden aan opleidingseisen (diploma verplicht) sluit je een enorm potentieel aan zeer kundige en vaak ook zeer ervaren mensen uit. Een diploma zegt meestal vooral dat iemand in staat is om in een klassikale omgeving bepaalde trucjes aan te leren, het zegt verbazingwekkend weinig over iemands capaciteiten op de werkvloer...

Atilla Vigh 22 februari 2021 13:13

Ik zou nog een stap verder gaan. Opleidingen is allemaal prima, de diversiteit in soorten mensen is altijd nodig. Daar hoef je helemaal geen testen voor te doen, maar gewoon mensenkennis te hebben. Het idee dat de samenleving en mensen maakbaar zijn, is kul. Overigens het idee dat organisatie precies weten wat ze willen is voor veel rollen echt niet realistisch. De helft van de tijd zoeken ze naar het schaap met de 20 poten (5 allang niet meer).
Bill Gates, Steve Jobs, etc.... allemaal drop outs, maar een warse mening en doorzettingsvermogen hebben ze meer voor elkaar gekregen dat meniggeen. Stop bij mensen met blauwdrukdenken! Natuurlijk moet iemand die de software ontwikkeling het wel in potentie kunnen, vervolgens moet hij of zij het willen. De laatste en vaak moeilijkste stap is het ook doen! Dat geldt natuurlijk voor alle rollen.