Loopbaan

Carriere
Vrouw met laptop

Niet de gehele IT is een mannenwereld!

Zachte kant van IT trekt wel meer vrouwen.

8 januari 2021

Het artikel ‘Waar zijn de vrouwen in de  IT?’ stelt dat IT een mannenwereld is, gebaseerd op de ervaringen van drie dames in de IT. Maar in dit artikel gaat het vooral om de ‘harde’ it. Er is echter ook een ‘zachte’ kant: de informatiemanagementkant, waar functioneel beheer een onderdeel van is. 

Een opmerking van een reviewer van mijn nieuwe boek ‘Hét processenboek voor de functioneel beheerder’ triggerde mij. De reviewer schreef:  “Ik heb wat moeite met dat het altijd ‘hij’ is als er een klant, een product owner of ander persoon als voorbeeld wordt genomen.”  

Op basis van mijn eigen ervaring als manager functioneel beheer van de afgelopen 10 jaar herken ik dit beeld niet binnen de teams aan wie ik leiding heb gegeven. Mijn gevoel zegt dat er binnen mijn teams altijd een gezonde balans is. Er waren zelfs teams waarbij er significant meer vrouwen waren. Dit zie je vooral bij zorggerelateerde organisaties. Functioneel beheer is een vak waar mensen vaak “toevallig” inrollen vanuit de organisatie. Dan is het ook logisch de verhouding man/vrouw binnen dit soort organisaties anders is.

Ik heb in mijn LinkedIn gekeken hoe de verhouding is. In mijn contacten heb ik 823 mensen die 'functioneel beheer' in hun functietitel hebben staan. Op basis van de voornaam heb ik gekeken hoeveel van deze contact vrouw is. Voordat alle statistici aanslaan: dit onderzoek is gedaan op basis van mijn contacten. De steekproef is niet representatief, er zit een bias in. Daarom hanteer ik een 5 procent foutmarge. Ik beschik niet over alle data van de gehele populatie. Ook zijn niet alle voornamen evident. 

De getallen op basis van de voornamen: 311 dames en 512 heren. 

Verhouding man-vrouw

 

Dus is de IT een mannenwereld? Sommige onderdelen wel, andere duidelijk niet. En of dat goed is? Mij maakt het niet uit wie je bent, welke huidskleur je hebt of tot welke god je bid, als je je werk maar met passie doet.

Reactie toevoegen
1
Reacties
Louise van Leeuwen 13 januari 2021 10:11

Hoi,

Het maakt wel degelijk uit dat vrouwen nog te weinig deel uit maken van de IT wereld. IT maakt ook deel uit van de wereld van vrouwen. Wanneer een sector alleen vanuit mannelijk perspectief handelt is er per definitie ongelijkheid. Meisjes hebben rolmodellen nodig in alle sectoren om zo hun kansen op de arbeidsmarkt even groot te laten zijn.

Wanneer sectoren mannenbolwerken blijven wordt het voor meisjes moeilijker om daar voor te kiezen. Terwijl je voor IT geen spierballen nodig hebt maar wel een goed brein en er dus geen belemmering is aangezien veel vrouwen daar over beschikken. Ik schreef al eens een artikel over het achterblijven van vrouwen in de IT: https://www.eigenwijsblij.nl/groei-gelijkheid/vrouwen-kiezen-ict

M.vr.gr.
Louise