Innovatie & Strategie

Branche
Politici moeten beleid maken waardoor technologie de mogelijkheden krijgt om getest en ingezet te worden

Losse schroeven

Een zorg is of politici al die technologische ontwikkelingen wel bij kunnen benen.

© CC0 (pixabay),  KlausHausmann
12 december 2017

Nog geen 35 jaar ben ik en toch is de manier waarop ik mijn vak heb geleerd significant anders met hoe ik het uitoefen. De belangrijkste reden daartoe: technologie. Ten tijde van mijn opleiding was internet­journalistiek iets wat door een aparte redactie werd gedaan, het liefst door degene die ook websites kon bouwen of computers kon openschroeven. Nu schaffen grote kranten internetredacties af; elke journalist moet schrijven voor het web. 

Benoemen dat technologie de wereld drastisch verandert, is een enorme open deur. Toch ontkom je er niet aan in een nummer dat terugblikt naar 50 jaar ICT in Nederland en vooruitkijkt naar wat er nog komen gaat. Technologie zet alles wat we kennen op losse schroeven; businessmodellen, sociale omgang, betaalmiddelen en werkprocessen. Het verandert zelfs onze lichaamsbouw; doordat we hele dagen op een schermpje turen, gaan we weer vooroverlopen.

Meer werk, meer informatie

Ik ben een techliefhebber en zie vooral voordelen. Technologie maakt de wereld efficiënter. We kunnen meer werk verzetten met minder mensen, en meer contacten onderhouden, ook op verre afstand – al verschillen de meningen over de diepgang. We hebben toegang tot meer informatie van meer bronnen, op elk moment van de dag, waar ook ter wereld.

Technologie maakt de wereld op sommige gebieden ook een beetje mooier. Met de rekenkracht van je telefoon kun je bijdragen aan onderzoek naar kanker. Voor gevallen ouderen wordt meteen hulp geregeld, omdat een sensor dat registreert. Een universiteit in Mozambique kan de bedrijfsprocessen moderniseren door een rekencentrum, waardoor er beter onderwijs wordt geboden; iets waarvan Maarten Looijen de bedenker is. 

Terechte zorgen

Ik zie uiteraard ook dat er terechte zorgen zijn. Wordt ons werk overgenomen door robots? Een groot deel van de ICT’ers maakt zich daar overigens geen zorgen over. Is dat naïviteit of realisme? Is de beveiliging goed genoeg voor alle databases met onze persoonlijke gegevens? Blijft de privacy genoeg geborgd als al die data worden gecombineerd?

En een zorg is of politici het allemaal nog kunnen bijbenen. Uit onderzoek van AG Connect blijkt dat IT’ers helemaal geen vertrouwen hebben in onze beleidsmakers als het gaat om hun ICT-kennis. Ze zouden belangrijke ICT-toepassingen over het hoofd zien. Toepassingen die maatschappelijke problemen het hoofd kunnen bieden en; die de wereld misschien nog mooier kunnen maken. 

Wat mij betreft, is een belangrijke vraag voor 2018: hoe krijgen we onze politici zover dat ze begrijpen wat ICT en de ICT-sector voor ons kunnen betekenen? Zodat ze beleid maken waardoor technologie de mogelijkheden krijgt om getest en ingezet te worden. Beleid dat nodig is om Nederland gezond te laten blijven.

Reactie toevoegen