Beheer

IT beheer
Negevlaksmodel Rik Maes

Het Amsterdams negenvlak

Iedereen is er mee aan de haal gegaan.

Het Negenvlaksmodel © Rik Maes
13 maart 2017

Op een goede dag, jong en onbevangen, bedacht ik het 'Amsterdams raamwerk voor informatiemanagement', het negenvlak.

Ik word er nog zo vaak aan herinnerd, dat ik overweeg om, mocht ik ooit overlijden, mijn grafsteen ernaar vorm te geven.Zoals alles wat je bedenkt en deelt, ging het negenvlak een eigen leven leiden. Organisaties omarmden het, adviesbureaus palmden het in (en verdienden er geld mee), studenten hingen er hun afstudeerscripties aan op. Het werd voer voor vele interpretaties, de ene al exotischer dan de andere.

Wat ooit begon als een nog steeds uitstekend instrument om over de verschillende aspecten van de business – ICT relatie van gedachten te wisselen en in het bijzonder om de vergeten componenten en verhoudingen scherper op het netvlies te krijgen, ontaardde in een wirwar van invullingen, vervormingen, uitbreidingen, etc. etc.

Zeker geen bewijs

Eén hardnekkig misverstand wil ik eruit lichten. Het negenvlak biedt op zich geen rechtvaardiging, laat staan een ‘bewijs’, voor het bestaan van een afdeling informatiemanagement. Veel interpretaties associëren de kolommen van het negenvlak immers met functies en verantwoordelijkheden: de business vult de linkerkolom in, de ICT-afdeling de rechter en wat er tussenin staat is de verantwoordelijkheid van de afdeling informatiemanagement. Deze interpretatie is niet alleen onjuist, maar vooral ook schadelijk.

In een informatie-intensieve organisatie anno nu (en welke organisatie is dat niet?), is informatiemanagement integraal onderdeel van management tout court. Verantwoordelijkheid ervoor delegeren naar een ondersteunende afdeling doet afbreuk aan het immense belang van informatie, hoe nuttig deze afdeling, al of niet gedistribueerd, ook kan zijn. Informatie bepaalt de betekenis van een organisatie, in toenemende mate ook voor haar omgeving. In dit licht gaat informatiemanagement over de identiteit van de organisatie. Hierbij is de business-informatie relatie beslist inniger en belangrijker dan de informatie-ICT relatie. Informatiemanagement is betekenismanagement en bijgevolg een gedeelde taak en verantwoordelijkheid van iedereen in de organisatie.

Reactie toevoegen
8
Reacties
Maya Thieme 17 maart 2017 21:34

"[...] om over de verschillende aspecten van de business – ICT relatie van gedachten te wisselen [...] was voor mij "the operative phrase" toen ik indertijd kennis maakte met het negenvlaksmodel. Uitwisselen van gedachten wordt helaas te vaak ondergeschikt gemaakt aan .... waardoor het creatieve vermogen van de optelsom van disciplines onvoldoende wordt uitgenut.

Maya Thieme 17 maart 2017 21:34

"[...] om over de verschillende aspecten van de business – ICT relatie van gedachten te wisselen [...] was voor mij "the operative phrase" toen ik indertijd kennis maakte met het negenvlaksmodel. Uitwisselen van gedachten wordt helaas te vaak ondergeschikt gemaakt aan .... waardoor het creatieve vermogen van de optelsom van disciplines onvoldoende wordt uitgenut.

Machteld 14 maart 2017 11:10

Klopt mijn interpretatie: (business)informatiemanagement moet onlosmakelijk deel uit maken van de business, is dus zeker geen service aan de business. De relatie van informatie naar ICT is anders: hier is veeleer sprake van een ICT-service aan de business.
En verder uiteraard helemaal eens met het beeld dat je de activiteiten van informatiemanagement zeker niet moet vereenzelvigen met een afdeling informatiemanagement (net zo min als dat (bijv. ITIL-)processen afdelingen zijn, een denkfout die veel is gemaakt).

Willem v Vliet 14 maart 2017 09:12

In essentie is de term 'Informatiemanagament' achterhaald. Als we spreken over 'Informatie aanwending' ontstaat een heel andere discussie. Welke informatie draagt bij aan welke bedrijfsdoelstellingen? En hop, opeens wil iedereen meedoen.......

Anoniem 13 maart 2017 20:07

In meer algemene zin is hokjesgeest een probleem en kun je verantwoordelijkheden niet ontlopen.

Jak 13 maart 2017 17:16

Een prachtige nuancering. Het gaat om het doel niet om een verschijningsvorm ofwel trucje.

Ad van Heijst 13 maart 2017 16:16

En zo is het. Bedankt Rik!