Innovatie & Strategie

Artificial Intelligence
ethiek

Ethiek hoort altijd voorop bij AI

Innovatie en vertrouwen gaan samen.

© CCO: 0 Pixabay,  Geralt
20 juli 2020

Door de Covid-19-pandemie hebben veel bedrijven, om relevant te blijven in hun sector, in de hoogste versnelling hun digitale transformatie ingezet. Hoewel de combinatie van de huidige gezondheidscrisis en de snelle technologische shift de vraag naar bepaalde taakgerichte banen kan doen laten afnemen, kunnen digitale tools zoals AI ons ook helpen om juist tijd te besparen en onze productiviteit te verhogen. Bij het gebruik ervan moet echter wel ethiek altijd voorop staan.

AI-tools helpen bijvoorbeeld verkoopteams om effectiever te zijn en leads te beoordelen volgens prioriteit. Daarnaast versnelt AI het ontwikkelingsproces van geneesmiddelen en brengt het een revolutie teweeg in ons gezondheidssysteem (met onder andere accuratere en meer voorspellingen).

Ook kan AI helpen bij het leveren van een betere klantbeleving. Klanten zullen steeds meer verwachten van bedrijven en ze in toenemende mate beoordelen op de kwaliteit van hun klantenservice. AI helpt bij het automatiseren van deze klantenservice (denk aan chatbots), zodat klantenservicemedewerkers zich kunnen richten op het oplossen van complexere zaken.

Een eerlijker economie

Daarnaast zal AI zorgen voor een eerlijker economie. Naarmate de pandemie voortduurt, zal de kwestie van belastingen steeds relevanter worden: regeringen proberen hun fiscale beleid aan te passen om hun noodmaatregelen te kunnen bekostigen. Door technologie, economen en overheden samen te brengen, kunnen we de manier waarop we bestuur en fiscaliteit bekijken transformeren. Het AI Economist-onderzoek dat in april uitkwam, laat zien hoe AI kan worden gebruikt om de balans tussen productiviteit en sociale gelijkheid voor iedereen te optimaliseren. Hierdoor is een eerlijker economie haalbaar.

Ethiek voorop

De angsten over de gevolgen van automatisering van banen en werkgelegenheid zijn gerechtvaardigd. Ik zie echter een wereld waarin AI voor iedereen in de samenleving toegankelijk zal zijn. Om ervoor te zorgen dat iedereen de vruchten ervan plukt, moeten bedrijven hun werknemers helpen om zich aan te passen aan die veranderende werkomgeving en ethiek voorop plaatsen bij alles wat ze met AI doen.

Innovatie én vertrouwen horen namelijk samen. Wij innoveren omdat we een betere wereld willen, en we bouwen aan het vertrouwen zodat iedereen er baat bij heeft. Robots zullen zelf nooit naar een beter leven voor zichzelf, hun familie of de samenleving streven. Dat blijft iets van mensen - maar ze kunnen ons wel helpen om die verbeteringen te bereiken. Met data en ethiek kunnen we een slimmere samenleving bouwen, betekenisvoller werk creëren en samen een rechtvaardigere economie opbouwen. We staan nog maar aan het begin van het AI-avontuur.

Reactie toevoegen