Innovatie & Strategie

Klantinteractie
Een vicieuze cirkel

Een vicieuze cirkel

Waarom Hans Bezemer toch overstag gaat voor online shoppen.

© Shutterstock
15 september 2020

Veel mensen klagen over de verloedering van het straatbeeld. Winkels, vaak met een lange geschiedenis, sluiten de deuren en laten een gat achter, dat in het beste geval wordt opgevuld met een of andere tijdelijke outlet, die maar weinig toevoegt aan het elan van die ooit zo fraaie winkelstraat.

Ik ben het eigenlijk wel met de winkeliers eens: het winkelend publiek is daar zelf ook schuldig aan. Als je elke keer gaat voor de laagste prijs en het gewenste artikel op internet koopt, moet je niet gek opkijken als er morgen weer eentje het loodje legt.

Maar dat wil niet zeggen dat de winkeliers zelf geen blaam treft. En daar bedoel ik niet mee dat ze geen webshop hebben of dat ze de 'winkelervaring' niet tot een 'experience' gemaakt hebben, maar dat ze gewoon steken laten vallen.

Zelf ben ik namelijk helemaal niet zo van het internetshoppen. Af en toe loop je weleens tegen dingen aan die best grappig of handig zijn. Zoals een USB-endoscoop voor een paar euro. Ben ik weer een middag zoet.

En als ik onverhoopt iets nodig heb, kan ik het meteen halen en meenemen. Hoef ik niet te wachten tot de postbode aanbelt op een moment dat ik toevallig net niet huis ben.

Vroeger waren verkopers nog verkopers

Maar het lijkt wel of winkelen steeds minder leuk wordt. Om het hoofd boven water te houden, beperken veel winkels hun assortiment. Vanuit het oogpunt van kostenbesparing is dat begrijpelijk, maar wat blijft er voor mij nog te kijken over als ik alleen maar kan kiezen tussen harde schijven van hetzelfde merk?

Vroeger waren verkopers nog verkopers. Als ze iets niet in huis hadden, boden ze aan om het voor je te bestellen. Tegenwoordig kun je dat stukje serviceverlening wel vergeten.

Toen ik een keer een BL-5B-accu nodig had, probeerde ik het eerst bij de lokale telefoonwinkel. Na veel mitsen en maren wilden ze hem uiteindelijk wel voor me bestellen. Dat heb ik berouwd. Ik moest drie of vier keer terug omdat-ie elke keer “nog net niet binnen was”.

Vandaag weer een BL-5B-accu besteld. Op het internet. Morgen in huis.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (augustusnummer, 2020). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

Reactie toevoegen
2
Reacties
Hans Bezemer 11 november 2020 14:11

@Atilla Vigh
Dit is zeker niet negatief bedoeld - want ik snap jouw standpunt heel goed. Echter, ik ben van een andere generatie en woon in een stad, die ooit sprankelende winkelstraten vol traditie had. Je ging naar van Veen, van Uffelen, Stuivinga, van Buijtene, Romijn, Lenta. Dat waren winkels met een reputatie. Dan had je ook wat. En er was Service (ja, met een hoofdletter).

Ja, een aantal zijn er nog, maar ik heb er ook veel zien verdwijnen. Mensen, die daarover klagen - de column is voor hen.

Een aantal reputabele zaken kiezen voor de "als het maar snel loopt" aanpak. De column is ook voor hen.

De column is niet voor mensen, wiens winkelstraten bestaan uit een aanschakeling van Blokkers, Kruitvats, Jumbo's en Trekpleisters. De column is ook niet voor mensen, die je sowieso niet meer ziet in een winkel en zelfs hun boodschappen aan huis laten bezorgen.

Maar mensen, die wel hechten aan een levendige en gevarieerde binnenstad en winkeliers, die in dat landschap willen overleven - ja, hen heb ik iets te vertellen.

Atilla Vigh 15 september 2020 12:25

Hans, dit is wel heel oubollig.
Ik heb nog nooit een zaak meegemaakt die mij altijd elke merk en type van welk product ook direct zou kunnen leveren. Overigens ook nog tegen een redelijke prijs.
Ik zit in ieder geval niet te wachten op een verkoper die mij verteld dat hij product kan bestellen. Ja, dat kan ik ook, online, en vermoedelijk sneller en goedkoper dan die verkoper. Besef dat je wel de deur uit moet om iets in een winkel te kopen. 8 van de 10 keer hebben ze niet wat ik wil.
Naast het feit dat zowel online als in een fysieke winkel het toonbankverkoop is (zo snel als het kan omzet genereren). Ik zit echt niet te wachten om die zogenaamde deskundigheid van een toonbankverkoper. Die kennis vergaar ik zelf of haal ik ergens anders vandaan.