Beheer

IT-architectuur

De IT-architectuur van morgen

Verbeelden, inrichten en vervolgens managen van de IT is Chefsache geworden.

© Shutterstock
10 augustus 2017

De IT-architectuur van morgen is niet die van gisteren. Het wereldbeeld van gisteren (de wereld van ‘meer’) was dat van relatieve stabiliteit en voorspelbaarheid. Vertaald naar IT betekende dit even stabiele architecturen en infrastructuren gericht op schaalbare efficiency. In de wereld van morgen (‘anders’) heerst een andere wetmatigheid.

John Seely Brown noemt het de overgang van een mastodont cargoschip op kalme, open zee naar een kajak in een kolkende rivier vol verraderlijke stromingen en opduikende rotspunten. Dag zeekaart met de vaste routes, dag zekerheid van de kapitein (met bijbehorende fles Johnnie Walker) dat zijn schip op koers ligt!

De IT-architectuur van morgen is geënt op de werkelijkheid van morgen: nauw afgestemd op de turbulente business(omgeving) en bijgevolg wendbaar en ‘loosely coupled’. Ze houdt rekening met fenomenen als niet langer opereren als een alleenstaande organisatie maar als een schakel in diverse ecosystemen, het gebruik van ongestructureerde en open data, aansluiting op sociale media, het toenemend belang van gekoppelde autonome devices, de dominantie van mobiele toegang en van cloud voorzieningen etc. etc.

Elke organisatie wordt, of ze dat nu bewust nastreeft of niet, een informatie-gedreven organisatie: IT transformeert zowat alles in een (informatie)dienst, software dringt in alles door en middels IT hangt alles met alles samen. Het verbeelden, inrichten en vervolgens managen van de IT is hiermee Chefsache geworden. De IT-architectuur is hiervoor het middel bij uitstek. Ze kan niet langer gebaseerd worden op het in stand houden en exploiteren van het bestaande, maar in toenemende mate op het exploreren van het onbekende. IT-infrastructuren worden gestandaardiseerde platformen die ruimte bieden aan pluriformiteit en diversiteit. De IT-architectuur van morgen dient deze ruimte als uitgangspunt te nemen en deze niet langer als een vervelende uitwas te beschouwen. Ze is een dienende architectuur gericht op schaalbaar leren en niet langer louter een beteugelende gericht op schaalbare efficiency.

Reactie toevoegen
2
Reacties
info 29 augustus 2017 11:18

Rik,
Dat een architectuur "loosely coupled" zou moeten zijn, lijkt me oud denken.
Een architectuur is in toenemende mate verknoopt in een zich uitbreidend en ver- of zelfs dicht-knopend netwerk. Een goede architectuur faciliteert de hub die een organisatie in dat netwerk is, door relaties volgens de waarden van die organisatie te ondersteunen.
Zo'n hub-architectuur is niet "loosely", maar "complex" of zelfs "complicated" gekoppeld. En de IT in zo'n hub-organisatie is geen "Chefsache", maar "jedermansache".
Niet "pluriformiteit en diversiteit" kwalificeren de IT van morgen, maar "relateerbaarheid en waardeerbaarheid".

P.S.: Opduikende rotspunten ziet een kapitein pas na zij tweede fles Johnnie Walker.

Jak 12 augustus 2017 21:05

Overdreven regelzucht is iets wat overal tot een verstard iets leidt.Zonder doel in het wilde weg in een chaos is het andere uiterste.
De kunst is om van die uitersten weg te blijven.

Met data big data mis ik de concepten zeg maar architectuur hoe de informatiestromen gaan. Er zitten wat verrassingen door het niet begrijpen van de betrokken oude culturen die met hakken vast blijven houden aan hun oude bekende aanpak.

Big data is een hype maar het gaat gewoonlijk om de tools en het modelleren. Daar houdt het ook op.