Beheer

Cloud
Bing-logo

Bing it on! RealNetworks op herhaling

De kracht van de default zijn, IT-historie herhaalt zich.

© Microsoft
4 februari 2020

Windows-gebruikers die Google's webbrowser gebruiken om daarmee Microsofts clouddienst Office 365 Pro Plus te gebruiken, gaan straks Microsofts zoekmachine Bing gebruiken. Tenzij hun beheerders dit blokkeren. Ik moest terugdenken aan het landjepik wat Microsoft en RealNetworks ooit speelden; met hun mediaspelers en bestandsformaten.

De gemiddelde eindgebruiker wil dubbelklikken op dingen en dan gewoon zijn/haar werk doen. Instellen, tweaken en configureren is iets voor IT'ers, of prosumers, nerds en andere lui die 'onder de motorkap' willen kijken en sleutelen. Vandaar kracht en nut van meeleveren, integreren en default instellingen. Voor de meeste gebruikers is wat ze aangereikt krijgen ook datgene wat ze gaan gebruiken.

Dit heeft ooit al gespeeld in de browseroorlog met Microsoft, maar ook in de 'media-oorlog'. Nee, niet media als in krant, radio, tv, of social media. Maar media als in multimedia; audio en video. Ooit, lang geleden was er eens een bedrijf dat zich RealNetworks noemde en wat een (multi)mediaspeler aanbood, voor Windows en ook voor Mac OS (van vóór OS X, wat weer van vóór het huidige macOS is).

Handig, toch?

Installatie van de RealPlayer reikte handige default aangevinkte opties aan voor bestandsformaten die dan daarmee af te spelen zijn. Updaten van de Windows Media Player deed dat ook. Waarna updaten van de RealPlayer de bestandsformaten weer terugzette. Claimen, kapen, heroveren, haasje over, landjepik. Ongeacht de naam, het is een beproefde tactiek van IT-leveranciers.

Veteraan Microsoft haalt deze truc nu weer van stal: het geeft bij de nieuwe release van Office 365 Pro Plus default een extensie voor Chrome mee. Daarmee gaat die browser standaard de Bing-zoekmachine van Microsoft gebruiken. Toegegeven: met ook een functioneel best goede reden. Bing kan documenten binnen de 365-omgeving van een organisatie doorzoeken. Handig als je dat direct vanuit de browser, en dan ook de adresbalk, kunt doen. Toch?

Google en Outlook

Ik moet hierbij ook terugdenken aan de revolutie die ooit op mijn Windows-desktop mogelijk was door het (allang weer geschrapte) programma Google Desktop Search. Een snelle, lokale zoekmachine die niet alleen bestandsnamen kon doorzoeken, maar ook de inhoud van documenten en mails. Zoekreus Google heeft toentertijd ook een add-in aangeboden voor Microsofts veelgebruikte mailapplicatie Outlook. Correctie: die add-in werd automatisch geïnstalleerd en geactiveerd als je het hoofdproduct installeerde. Handig, toch, die IT-tactiek? B(r)ing it on.

Reactie toevoegen