Overslaan en naar de inhoud gaan

Ben je klaar voor de cloud lock-in apocalyps?

Leveranciersafhankelijkheid, of in goed Engels ‘vendor lock-in’, is nog steeds een groot probleem. Bedrijven als Oracle en SAP houden klanten die ooit voor hun software kozen in een technologische wurggreep, die het wisselen van leverancier onbetaalbaar maakt. Het volgende gevaar is echter op komst: cloud lock-in. Want die o-zo ‘flexibele’ cloud is hard op weg om de oude vendor lock-in qua impact te overschaduwen.
cloud control tower
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

Vorig jaar sloegen CIO’s van zo’n honderd Nederlandse bedrijven nog alarm over het monopolistische gedrag van grote softwareleveranciers. Met wurgcontracten en forse naheffingen na eenzijdige aanpassingen van de licentieovereenkomsten houden grote softwareleveranciers als Oracle, SAP, Microsoft en IBM hun klanten gevangen in een gedwongen samenwerking, zo luidde de klucht. Ondanks alle media-aandacht blijkt het toch behoorlijk lastig om zulke praktijken een halt toe te roepen. We leven immers in een vrije markteconomie.

De negatieve effecten van vendor lock-in worden helaas pas na verloop van tijd zichtbaar. Bijvoorbeeld als het gekozen platform technologisch is verouderd of slecht integreert met modernere applicaties. Toch ligt vendor lock-in bij elke technologiekeuze op de loer en dat geldt inmiddels ook voor het snel groeiende zakelijke cloudlandschap. Sterker nog: het aantal organisaties dat nu uitgemolken wordt door monopolistische softwareleveranciers valt waarschijnlijk in het niet bij de opkomende ‘cloud lock-in apocalyps’.

Symptoombestrijding
Na jaren van cloudvrees zijn de meeste bedrijven er inmiddels wel van overtuigd dat een pay-per-use model voor IT veel kosteneffectiever is dan licenties kopen voor software die je vervolgens zelf moet installeren en onderhouden. Dit is echter slechts een vorm van symptoombestrijding, want de afhankelijkheid van leveranciers blijft bestaan, ook al draait het hier om clouddiensten. Elk platform heeft immers zijn eigen standaarden, toolkits en bijbehorende API’s, en je word continu verleid om meer diensten te gaan gebruiken. Zo raken je bedrijfsapplicaties steeds meer verankerd in het onderliggende cloudplatform, waardoor het migreren naar een andere cloud steeds lastiger wordt. Op dat moment spreek je van cloud lock-in en kan je geen kant meer op als de cloudprovider ineens besluit zijn leveringsvoorwaarden te wijzigen of de prijzen van een ‘per-use’ eenheid te verhogen.

Platformonafhankelijkheid
Veel bedrijven gaan met hun cloudstrategie de mist in door op één paard te wedden. Ze bouwen een prachtig schaalbaar dataplatform bij een grote cloudleverancier, waaraan ze vervolgens al hun bedrijfsapplicaties koppelen. Maar naarmate de hoeveelheid data groeit, en het aantal applicaties dat ermee samenwerkt in dat platform, groeit ook de afhankelijkheid ervan. En dan is het migreren van data naar een ander platform vrijwel onmogelijk. De applicaties en data zijn immers allemaal met de API’s en toolkits van het platform met elkaar verbonden. De afhankelijkheid van de cloudleverancier is een feit en de enige ontsnapping is een grootschalig en kostbaar migratieproject. Kies daarom in de cloud zoveel mogelijk voor software die platform-onafhankelijk functioneert, zeker voor toepassingen waar je business zwaar op leunt. Dan vermijd je het risico van cloud lock-in, je behoudt je vrijheid en hebt altijd een exit-strategie achter de hand.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in