Development

teamwork

3 tips voor agile werken met een no-code platform

Samenwerken is bindende factor

© Pixabay licence geralt
27 januari 2020

Dankzij agile werkmethodes staat de klant weer helemaal centraal en zijn processen vele malen korter geworden. De afgelopen jaren kwam daar een nieuwe trend bij: het low- en no-code platform. En juist deze twee ontwikkelingen blijken de ultieme combinatie. Want zowel bij agile werken als bij dit soort platforms staan samenwerken - in korte sprints met een beter zicht op het resultaat - centraal. Drie tips voor organisaties die een no-code platform willen combineren met agile werken.

Tip 1: Zorg dat je teams cross-functioneel zijn 

Uiteindelijk draait agile erom dat je van A tot Z een product kunt bouwen als zelfsturend team. Met agile werken minimaliseer je de afhankelijkheid van andere afdelingen en teams binnen de organisatie, wat time-to-market bespoedigt, misverstanden voorkomt en zorgt dat je van elkaar kunt leren. Agile teams bestaan uit collega’s met verschillende perspectieven en specialiteiten die samen een product bouwen, wat de kwaliteit verhoogt. 

 

Door deze teamsamenstelling en samenwerking vergroten collega’s hun secundaire skills en wordt het makkelijker om andermans taken over te nemen. Dit geldt ook voor no-code ontwikkeling. Het doel hiervan is dat je niet volledig afhankelijk bent van de beperkt beschikbare IT-specialist. Het is daarom belangrijk dat in het team alle benodigde rollen die bij  productontwikkeling komen kijken, aanwezig zijn. Het development team bij no-code ontwikkeling bestaat idealiter uit een advanced developer, no-code developers en zakelijke gebruikers.

Tip 2: Vergelijk het bouwen van een applicatie met een team dat nooit is uitgeleerd

Zelfs nu worden ICT-producten nog als gegeven beschouwd, als een statisch iets dat ‘af’ is. Je kunt het vergelijken met een fabriek waar iedereen werkt aan één stukje van de keten. De uitkomst van het proces staat vast. Je weet wat er gemaakt gaat worden en iedereen voegt daar iets aan toe. Maar bij ICT-ontwikkeling wordt die uitkomst meestal gaandeweg bepaald. Het betreft een dynamisch samenspel tussen ontwikkelaars, gebruikers en de markt. Daarom is agile werken zo succesvol in software development. Het gaat erom dat je wendbaar bent als team en als organisatie. In vergelijking met maatwerk software doet een no-code platform hetzelfde. Het stelt meerdere mensen binnen de organisatie in staat om softwareaanpassingen te doen die noodzakelijk zijn om te kunnen inspelen op marktwensen. 

Tip 3: Herken je power users 

Als organisaties hun product willen aanpassen in een veranderende markt, vergt dit meestal een IT-aanpassing. Maar het IT-team heeft het druk met onderhoud, en veranderingen moeten eerst door alle stakeholders worden goedgekeurd. Uiteindelijk is er daarom niet genoeg tijd en prioriteit voor. In no-code applicaties kunnen business users echter zelf veranderingen doorvoeren. Hiermee wordt tijd bespaard en enthousiasmeer je kritische, tech-savvy werknemers, de zogenaamde power users. En dat zijn juist degenen die de meeste innovatiewaarde kunnen toevoegen aan je organisatie. Kies je ervoor om de managementlaag op te heffen binnen je organisatie en te starten met agile teams, zorg dan dat de managementtaken geborgd zijn en dat besluitvorming binnen je organisatie transparant is.

 

Reactie toevoegen
3
Reacties
julien verrydt 19 februari 2020 14:27

Met no code ontwikkelingen kan je sneller een prototype bouwen zodat de toekomstige gebruiker meer mogelijkheden kan zien die hij nog niet wist.
Later kan de specialist verbeteringen aanbrengen.

Corné 07 februari 2020 12:21

Leuk artikel Benjamin, hoop dat je volgende blog het "governance model" behandeld voor no-code/low-code platformen. Veel vragen over voorkomen wildgroei en standaardisatie / hergebruik modules.

Owe Dantuma 30 januari 2020 12:08

In kleine no/low-code oplossingen kun je volledig Agile met goede mensen, maar wat ik hier mis dat je een hele goede Productowner moet hebben die het overzicht heeft anders zitten de no-coders niets te doen, te veel te doen of de verkeerde dingen te doen. Resultaat is dan: na x maanden veel re-work en wanneer je niet oppast is het later klaar dan wanneer je high-code gaat.
Dit lees ik: "In no-code applicaties kunnen business users echter zelf veranderingen doorvoeren."
Sure, de zogenaamde citizen-dev. Alleen voor hele kleine oplossingen.