Overslaan en naar de inhoud gaan

21 maart: van Smart City naar Smart Humanity

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen werd in Amsterdam het programma ‘Tech en Policy’ georganiseerd. De line-up in Pakhuis de Zwijger was indrukwekkend, de opkomst ook.
verkiezingen

Alexander Rinnooy Kan, hoogleraar aan de UvA, ziet zowel kansen als bedreigingen. Een bedreiging die meer aandacht vraagt is de verslavende en manipulerende werking van sociale media. Als gemiste kans noemde hij het ontbreken van een minister of staatssecretaris voor ICT in het nieuwe kabinet. En hij ziet een inherente spanning tussen de vrije wetenschappelijke ontwikkeling van technologie en de praktische vertaling daarvan naar de werkelijkheid van stad en beleid. Marleen Stikker, directeur van de Waag Society, ging in op de impact van technologie op burgers. Nudging door algoritmen, commercieel gebruik van data door Apple, Facebook en Google en de invloed van Airbnb en Uber op onze economie. Technologie, economie en macht zijn niet meer los te zien van elkaar. Daar moet de burger invloed op kunnen uitoefenen. Open source, technologische geletterdheid en policy design labs kunnen daaraan bijdragen. De gemeentelijke CSO en CTO vertelden enthousiast over het perspectief van de Smart City.

Zes gemeentelijke fractievoorzitters gingen vervolgens in op het gebruik en eigenaarschap van data. Mag je sensoren en data gebruiken om het gedrag van burgers te voorspellen en daarop in te spelen? Hoe kun je met open data omgaan? Moet je als gemeente zelf meer aan ICT gaan doen en alternatieven voor de commerciële platformen ontwikkelen? En bovenal: in hoeverre is de burger eigenlijk geïnteresseerd in technologie?

Wat verwacht ik op gemeentelijk niveau van politici? Standpunten over het gebruik en eigenaarschap van data lijken me meer iets voor landelijk of zelfs Europees niveau. Met inzet van eigen ICT gaan concurreren met commerciële platformen? Als ik het Parool zo lees, geeft me dat weinig vertrouwen in het eigen kunnen op dit vlak. Wel verwacht ik dat de dienstverlening van de gemeente digitaal goed ontsloten wordt. En dat gemeenten inspelen op de grote decentralisaties. Verder verwacht ik dat niet alles zelf bedacht wordt, maar dat er via de VNG en de EU met andere gemeenten wordt samengewerkt. En dat customer journeys, open source en open standaarden worden ingezet. Blockchaininitiatieven dicht bij de burger, zoals in Utrecht en Zuidhorn, juich ik toe. Sowieso ga ik ervan uit dat gemeenten hun burgers centraal stellen, met hetzelfde thema als de KNVI: Smart Humanity.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in