Loopbaan

Carriere
softskills

Zzp'ers laten soft skills-trainingen links liggen

Zzp’ers zien ontwikkeling als eigen verantwoordelijkheid, maar volgen maar weinig opleidingen.

© Shutterstock
7 december 2017

Zzp’ers zien ontwikkeling als eigen verantwoordelijkheid, maar volgen maar weinig opleidingen.

Trainingen volgen willen zzp’ers in de IT wel, maar het komt er lang niet altijd van. Met name trainingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling – waaronder ook soft skills trainingen vallen - worden nauwelijks gevolgd.

Dat blijkt uit recent onderzoek van FastFlex, waar AG Connect als eerste de uitkomsten van mag publiceren. Bijna 84% van de ondervraagde zzp’ers ziet scholing als eigen verantwoordelijkheid. Toch is er ook nog een kleine groep die dit de verantwoordelijkheid vindt van de opdrachtgever (16%) of de arbeidsbemiddelaar (3%).

20% deed 5 jaar lang geen training

“Het is een goede zaak dat zzp’ers dit als eigen verantwoordelijkheid zien, maar we zien helaas wel dat de helft van de ondervraagde zzp’ers het afgelopen jaar geen opleiding heeft gevolgd”, reageert Niels Huismans, Business Development manager bij FastFlex. Nog geen 20% van de zzp’ers heeft zelfs de afgelopen vijf jaar geen enkele opleiding gevolgd.

Terwijl uit recent onderzoek is gebleken dat IT’ers die een opleiding hebben gevolgd binnen 18 maanden ‘over de datum’ zijn als ze hun kennis niet opfrissen. “Ik vind dit echt shocking om te horen, al is het natuurlijk goed voor onze business”, vertelde Piet Hompus, directeur van Global Knowledge Nederland op de bijeenkomst die AG Connect vorige maand organiseerde voor HR-professionals.

Verontrustende trend

Verder blijkt uit het onderzoek dat er relatief weinig geïnvesteerd wordt in het ontwikkelen van softskills. Slechts 3% van de ondervraagde zzp’ers deed het afgelopen jaar een training op dat vlak en voor het komende jaar heeft 19% plannen in die richting. Voor de ‘harde’ technische trainingen is veel meer interesse: 58% van de zzp’ers zegt in de komende 12 maanden zo’n opleiding te willen volgen. “Uit allerlei onderzoeken blijkt dat het ontwikkelen van bijvoorbeeld creativiteit, aanpassingsvermogen en sociale intelligentie van groot belang is, dus het gebrek aan animo om een training in die hoek te volgen verontrust mij”, reageert Huismans.

Huismans denkt dat de aantrekkende markt en het feit dat zzp’ers toch vaak werkzaam zijn volgens het uurtje-factuurtje-principe debet zijn aan de achterblijvende interesse voor persoonlijke ontwikkeling onder zzp’ers in de IT.

Redenen om (bij) te scholen

De belangrijkste motivatie van zzp’ers om een opleiding te volgen is ‘persoonlijke interesse’ (48%), gevolgd door ‘bijblijven met betrekking tot marktontwikkelingen (42%). ‘Angst om achter te lopen op concurrentie’ (6%) blijft daar ver bij achter.

Deze zomer schreef AG Connect naar aanleiding van de Salary Survey – het jaarlijkse beloningsonderzoek – over de belangrijkste trends over persoonlijke ontwikkeling. Dit jaar kwam naar voren dat IT’ers (zowel in loondienst als freelance) zich wel graag willen ontwikkelen, maar dat er in de praktijk regelmatig niets van terecht komt vanwege de hoge werkdruk en andere (sociale) verplichtingen.

5
Reacties
Atilla Vigh 08 december 2017 13:00

Er zijn drie aspecten die je in huis moet hebben om goed te kunnen functioneren. De balans tussen de drie maakt je in de context waarin je werkt tot een ster. De aspecten zijn:
- vakkennis
- competenties
- houding en gedrag

Van alle drie heb je voor elke rol en niveau een minimale hoeveelheid nodig. Zit je daar onder bij een of meer van deze drie aspecten, heb je echt een probleem. Voor elk van deze drie aspecten bestaan instrumenten om die bij te schaven (ik zeg bewust bijschaven, want je kan hoogstens +/- 10% met een instrument veranderen). Een van die instrumenten is een training, maar er bestaan er meer learning-on-the-job, zelfstudie, etc...

Het idee dat elk van de aspecten niet relevant zijn, is natuurlijk lariekoek. Je zult alle drie in voldoende mate moeten hebben. Dat veel werknemers (of ze nu zzp-ers of in loondienst zijn) dat niet beseffen, is dat ze een zwakke leidinggevende hebben (of wat dat betreft iemand anders in hun omgeving die ze dat verteld). Veel leidinggevende schieten bij niet functioneren in de control mode (van coachen, supporten en faciliteren) hebben ze nooit gehoord. Het grootste probleem is dat ze "het gesprek" niet eens durven aan te gaan.

Aan de andere kant, als je je als medewerker "in de spotlight" wil houden zal je echt zelf ook moeten bewegen. Dat vereist een gezonde dosis zelfreflectie, bevlogenheid en doorzettingsvermogen. Als je in de wachthouding gaat zitten, om stappen te zetten, dan mis je echt kansen. Denk elke dag na hoe je vandaag het beter gaat doen, door op elk van die aspecten te acteren, zodat je weer in die spotlight komt. Lukt dat niet, verzet de bakens en kijk verder dan de waan van alledag. Dat kan ook betekenen dat je van context (en dus omgeving) moet wisselen.

Nico 07 december 2017 16:37

zzp'ers roepen altijd dat ze het komend jaar weer meer gaan investeren in studie en opleidingen. Goed dat in dit onderzoekje ook eens gekeken is naar wat zij dan daadwerkelijk gedaan hebben. Uiteraard kun je op vele manieren jezelf ontwikkelen en leren maar het feit dat 20% in de afgelopen vijf jaar geen enkele opleiding heeft gevolgd is toch wel schrikbarend.

Itisme 07 december 2017 14:01

Ik vind dit een artikel wat erg kortzichtig is.
- ten eerste is niet alles zichtbaar.
Niet een opleiding volgen betekent niet dat je niet bijschoolt, denk aan elearning.
Soms heb je de gelegenheid als je ergens langer zit als zzp-er om een interne training op dit vlak te volgen.
opleiden gebeurt niet in scholen en instituten...zelfstudie kan ook...

Anderzijds moeten wij in Nederland stoppen met competenties, softskills en dat soort.
Laat mensen zijn wie ze zijn, ieder mens heeft een sterke en zwakke kant.
Ik heb zeker 15 softskills trainingen gehad, leuk dat je bepaalde dingen beter beseft, maar uiteindelijk verander ik gelukkig niet....naar een robot of perfect mens....
back2basic....en gezond boeren verstand helpt deze maatschappij veel beter....

Peter 07 december 2017 12:48

Het volgen van trainingen is doorgaans geld en tijdverspilling, immers vaak zijn de trainers slechter of smaller onderlegd of meer verpolitiekt dan de cursisten.

Ook de kwaliteit van de curssussen is vaak onder de maat of achterhaald.

Ik bekijk doorgaans 2 of 3 YouTubes over een randgebied, vooral over pre-analyse en design.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.