Beheer

Storage

Zwitsers maken geheugen van één atoom

15 april 2016
Een team onderzoekers uit Lausanne is er in geslaagd een magneet te maken die niet groter is dan één atoom. Daarmee kan op termijn een geheugen met een fenomenale dichtheid worden gemaakt.

Het onderzoek is gedaan aan de Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) en het resultaat is een magneet ter grootte van een enkel atoom. Er zijn al eerder dergelijke magneetjes gemaakt, alleen verloren die na korte tijd al hun magnetische oriëntatie. De nu gemaakte magneetjes zijn veel stabieler, aldus de onderzoekers.

Koud

De techniek werkt, maar alleen nog bij zeer lage temperaturen. In Lausanne is gewerkt met een proefopstelling die op 40 Kelvin (- 233 graden Celsius) werd gehouden. De magneten bestaan uit het element holmium, een van de zeldzame aardmetalen. De magneetjes liggen ingebed op een dunne laag magnesiumoxyde. Volgende stappen in het onderzoek bestaan uit het verhogen van de temperatuur waarop de magneten nog steeds stabiel zijn. Uiteindelijk moet dat naar kamertemperatuur gaan, wil het onderdeel een werkbaar geheugen opleveren.

Schrijven

Om informatie in de magneetjes te schrijven wordt gebruik gemaakt van een zeer dunne probe van goud. Als daar een spanning op wordt gezet en de magneetjes tegelijkertijd worden bestraald met röntgenstraling, dan kan de magnetisatierichting worden omgeklapt.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.