Management

Juridische zaken
Zweden

Zweedse minsters stappen op na IT-schandaal

Outsourcing-contract was illegaal

Zweden © CC0: Pixabay,  Unif
31 juli 2017

Outsourcing-contract was illegaal

Twee ministers van de Zweedse regering hebben hun ontslag ingediend als gevolg van een groot IT-schandaal.

De ministers van Binnenlandse Zaken en van Infrastructuur zijn opgestapt omdat ze verantwoordelijk zijn voor een groot datalek.

Het Zweedse Transport Agentschap outsourcete in 2015 het beheer van zijn IT-systemen aan IBM, dat het in handen legde van medewerkers in Oost-Europa. Met dit contract schendde het agentschap Zweedse beveiligings- en privacywetten.

Volgens het Zweedse dagblad Expressen ging het om gevoelige informatie waaronder het complete register van de Zweedse rijbewijzen en data over beschermde identiteiten. Al die privacy-gevoelige data waren toegankelijk voor mensen die daar geen officiële goedkeuring voor hadden van de Zweedse veiligheidsdienst, terwijl dit volgens de Zweedse wet wel is vereist. De Zweedse premier Stefan Lofven werd pas begin dit jaar van het lek op de hoogte gesteld.

'Best gedaan'

De directeur-generaal van het Transport Agentschap, Maria Ågren, die het contract had goedgekeurd is inmiddels ontslagen en heeft een boete gekregen van rond de 8500 dollar. Zij voerde aan dat ze dit had goedgekeurd ook al voldeed het niet aan wettelijke voorwaarden omdat het “acceptabel was en zulke beslissingen eerder genomen waren en dat het onderdeel was van een proces dat je kunt toepassen als dat nodig is.” Ook vond ze dat niet goed genoeg was ingelicht over de beveiligingsaspecten van haar rol en dat ze gegeven die omstandigheden haar best had gedaan.

De twee ministers stapten deze week op nadat een alliantie van oppositiepartijen dreigde met een motie van wantrouwen richting 3 ministers. Anders Ygeman, minister van Binnenlandse Zaken en Anna Johansson, minister van infrastructuur namen daarop ontslag. Peter Hultqvist, minister van Defensie, lijkt de stemming af te wachten.

Het Transport Agentschap laat op zijn website weten dat het “geen aanwijzingen heeft dat er data op onjuiste wijze zijn verdwenen, dus we zien geen directe redenen om ons zorgen te maken.”

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.